Мађарска уводи горњу границу за цену горива

Уверени смо да ће мера која ће бити преиспитана после три месеца подржати економију и допринети смањењу инфлације, рекао шеф кабинета премијера Виктора Орбана

Фото: REUTERS/Marton Monus

Мађарска због инфлације уводи тромесечно ограничење раста цене горива на бензинским пумпама на максималну цену од 480 форинти (1,21 евро) по литру, објавила је влада те земље.

„Одлучили смо да ће од 15. новембра бити ограничен раст цена бензина и дизела“, рекао је Гергељи Гуљаш, шеф кабинета премијера Виктора Орбана.

То значи да цена може бити мања од 480 форинти, али не и већа, рекао је он на конференцији за новинаре у Будимпешти указујући на скок цена горива.

Последњих недеља цена бензина и дизела прешла је симболичну границу од 500 форинти по литру на бројним бензинским пумпама у Мађарској.

„Уверени смо да ће мера која ће бити преиспитана после три месеца подржати економију и допринети смањењу инфлације“, рекао је Гуљаш.

Политика: Инфлација удара по новчанику

Бензинске пумпе неће добијати надокнаде, а акције мађарске групе МОЛ на берзи у Будимпешти пале су за око 3,5 одсто после објаве владе.

Орбан који ће после 12 година на власти поново учествовати на парламентарним изборима предвиђеним у априлу идуће године под све већим је критикама опозиције због инфлације.

Инфлација је достигла 6,5 одсто у октобру, што је највиши ниво од 2012. у Мађарској. Друге европске земље су такође суочене са растом цена горива.

Опрема: Стање ствари

(Н1, 11. 11. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар