Јован Ранисављев (1977-2021): Сећање на присаједињење Бачке, Барање и Баната Краљевини Србији 1918. године

Повремени сарадник „Стања ствари“ Јован Ранисављев (1977, Товаришево код Бачке Паланке) упокојио се у ковид болници у Новом Саду. Желећи му Царство Небеско понављамо један од његових прилога

skup-1918-1

Први пут објављено 25. новембра 2016.

На Великој народној скупштини Бачке, Барање и Баната (Срем је имао своју скупштину дан касније), 25. новембра 1918. године, изгласано је присаједињење Краљевини Србији.

Ексклузивне фотографије са тог историјског догађаја долазе нам из Товаришева – села крај Бачке Паланке. На фотографијама видимо петорицу посланика из Товаришева. Укупно је на сутрашњи дан 25. новембра 1918. на тој скупштини у Новом Саду било 787 посланика, а од тога су петорица били из Товаришева.

skup-1918-4

На овој фотографији видимо Станка Протића (оца пилота-мајора Милете Протића), Стевана Јовановог, Франца Килбертуса (једног од петорице Немаца на овој скупштини), Вељу Милића, и Дашу Шијачића. Товаришани су имали свог фотографа који је овековечио овај њихов историјски чин.

skup-1918-3На трећој фотографији је Стеван Јованов-Цупкалов (1871-1948), председник Црквеног одбора и посланик Велике народне скупштине Бачке, Барање и Баната. Дух овог народног трибуна и родољуба живи у Момиру (1979) и Бојани (1977) Јованов из Бачке Паланке, и у Николи (1990) и Јовану (1992) Ранисављев из Товаришева.

Текст и фотографије: Јован Ранисављев

Изводи из одлука Скупштине

  • Молимо владу братске Србије, да на Конгресу мира заступа наше интересе.
  • Прикључујемо се Краљевини Србији, која својим досадашњим радом и развитком ујемчава слободу, равноправност, напредак у сваком правцу, не само нама, него и свима словенским па и несловенским народима, који с нама заједно живе.
  • Несрпским и несловенским народима, који остају у нашим границама, обезбеђује се свако право, којим желе да као мањина очувају и развијају своје народно биће.
  • Банат, Бачка и Барања у границама, које повуче Антантина балканска војска, проглашује се данас 12. (25) новембра 1918. на Великој народној скупштини на основу узвишеног начела народног самоодређивања отцепљеним, како у државно-правном, тако и у политичком и привредном погледу од Угарске.
  • Због тога Народна скупштина поставља Велики народни савет, којем је извршни орган Народна управа.
  • Народни савет чине 50 чланова, изабрани из ове Народне скупштине. Народни савет доноси потребне уредбе и наредбе, поставља Народну управу и врши надзор над њом.
  • Народна управа управљаће означеном територијом на основу начела потпуне слободе и равноправности за све народе. Сваки грађанин има неоспорно право, да на свом матерњем језику општи са свима властима.
  • Седиште Великом народном савету и Народној управи је Нови Сад.

(Википедија)Categories: Противу заборава

Tags: , ,

Оставите коментар