Еколошки устанак: Позив на протест против одлуке РЕМ-а о Рио Тинту

Позивамо зато све грађане да својим присуством на протесту испред зграде РТС-а, у суботу 6. новембра у 14 часова, стану у одбрану правног поретка Републике Србије

Фото: Патрик Фалон/Ројтерс

Данашња одлука донета на седници РЕМ-а да „реклама компаније Рио Тинто која се емитује на РТС-у није у нескладу са законским прописима“, још један је од показатеља да ово тело не само да није независно и самостално, као што би по својој дефиницији и сврси постојања морало да буде, већ да ради у искључивом интересу и по директивама владајуће партије и режима, а на штету грађана Србије.

Реклама Рио Тинта у директној је супротности са одредбама чл. 15, ст. 1 Закона о јавном информисану и медијима, као и одредбе чл. 10 ст. 5 Закона о оглашавању.

РЕМ: Огласна порука „Рио Тинта“ није у супротности са законом

Позивамо зато све грађане да својим присуством на протесту испред зграде РТС-а, у суботу 6. новембра у 14 часова, стану у одбрану правног поретка Републике Србије, а против узурпаторске власти која и јавни сервис и државу третира као своје приватно власништво.

Захтевамо моментални престанак емитовања срамне рекламе за тровање Србије.

Еколошки устанак

Наслов и опрема: Стање ствариCategories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

3 replies

 1. Теоретски, једино што би Срби могли да ураде је следеће:

  Гуглаш Rio Tinto scandals
  Упознаш се са свим свињаријама које је та озлоглашена компанија урадила у бројним земљама
  Грађани скупе новац за добро осмишљену ТВ рекламу која приказује Рио Тинто у изразито негативном светлу (то много кошта)
  Грађани плате да се реклама врти на ТВ станицама са националним покривањем (то много кошта)

  Пошто је јасно да “јавни” сервис не ради у корист грађана који га финансирају него у корист непријатеља Србије, и пошто је јасно за кога навија хрватско-лезбејска председница владе (коју су грађани изабрали на слободним демократским изборима), горе описано је једини начин борбе. Јасно је да грађани немају такав ниво свести да би ову стратегију спровели у дело. Такође је јасно ко ће да победи у овој намештеној игри. Ипак, ваља подсетити да су грађани Србије 5. октобра сами отворили врата од своје куће и пустили зло унутра. А зло је апсолутно надмоћно и оно нема намеру да напушта вашу кућу.

  Док Срби буду покушавали да схвате какву су свињарију урадили 5. октобра предлажем да прочитају ову Брехтову причу о господину Којнеру, истом оном господину Којнеру са краја “Календарских прича”. Не треба да истичем да је Брехтова прича право мало ремек-дело. Срби су као господин Егерс из приче, људи који ће научити да кажу “не” на сада једини могући начин. Али ће то да боли, и то много.

  Bertolt Breht: MERE PROTIV VLASTI

  Dok se gospodin Kojner, misleći čovek, u dvorani pred brojnom publikom izjašnjavao protiv Vlasti, primetio je da se ljudi koji su bili ispred njega uzmiču i povlače. Osvrnuo se i spazio da mu za ledjima stoji – Vlast.

  “Šta to govoriš?” upita ga Vlast.

  “Govorio sam u prilog Vlasti!”, odgovorio je gospodin Kojner.

  Nakon što je gospodin Kojner napustio dvoranu, njegovi učenici su se raspitivali o njegovoj kičmi. Gospodin Kojner im odgovori: “Ne želim da mi polome kičmu. Ja moram da živim duže od Vlasti.”

  I gospodin Kojner im ispriča sledeću priču:

  Jednog dana, u vremenima bezakonja, agent je ušao u stan gospodina Egersa, čoveka koji je naučio da kaže “ne”. Agent mu pokaza uverenje potpisano od strane onih koji su vladali gradom i na kome je navedeno da svaki stan u koji kroči pripada njemu; na isti način mu pripada i hrana koju zatraži; takođe, svaki čovek kojeg tu ugleda treba da mu služi.

  Agent je seo na stolicu i zatražio da jede, umio se, legao i pre nego što je zaspao, glave okrenute ka zidu, upitao: “Hoćeš li biti moj sluga?”

  Gospodin Egers ga je pokrio ćebetom, terao muve, bdio nad njegovim snom i, kako toga dana, tako mu je na usluzi bio sedam narednih godina. No, bilo šta da je za njega radio, jednu stvar je gospodin Egers pazio da ne učini: da ne izgovori ni jednu jedinu reč. Kada je proteklo sedam godina i pošto se od silnog jela, spavanja i izdavanja naredbi pregojio, agent je umro. Nakon toga ga je gospodin Egers umotao u ruinirani prekrivač, odvukao ga iz kuće, oprao krevet, okrečio zidove, uzdahnuo i odgovorio: “Ne.”

  14
  1
 2. @Иван Лукић
  Добар предлог, нимало теоретски, а и на добром сте трагу.
  Једино да са апстрактне категорије ,,грађани“ пређете на ,,ја, тај и тај“ (свачији допринос према могућностима) и да се евентуално идеја са тв рекламе пређе на неки скромнији, а врло могуће од тв-а убојитији пут (билборд, текст, графит, скроман видео прилог, итд.).

  Написати коментар или текст за Стање ствари, донирати 500 динара Стању ствари или помолити се за нешто или неког срцу вредног (а борба да нам не дође Рио Тинто са прљавим технологијама је доста важна), је такође пут у том смеру.

  10
  1
 3. Рио Тинто није случајно одабрао да своју рекламу емитује на ТВ медију. Ту је ефекат највећи. Да би неко парирао њиховој реклами, он такође треба да користи најефикаснији медиј, што значи да би морао да плати неку врхунску агенцију да осмисли рекламу са најјачим психолошким ефектом и да ту рекламу презентује на визуелно “дизајниран” начин. То би значило да грађани Србије плате две рекламе. Једну рекламу плаћају Рио Тинту (јер да није ТВ претплате Рио Тинто не би могао да се рекламира на јавном сервису, морао би да се рекламира само на приватним станицама што је мање ефектно), а другу рекламу би плаћали да се поништи ефекат Рио Тинто рекламе. Свакоме је јасно да грађани не могу да приуште себи толике трошкове. Шансе грађана против власти и моћних интернационалних интереса су скоро нула.

  Грађани Србије се налазе у клопци коју су сами поставили прихватајући догму о демократији као “најбољем политичком систему”. Тај систем сад јако ефикасно ради против њих. Грађани су се закопали у тако дубоку рупу да би им требала крила да полете из те рупе. А они крила немају.

  7
  1

Оставите коментар