Владимир Путин: Кроз нишан јасно видимо амерички ратни брод у Црном мору

Путин рекао да је учешће ратног брода америчке морнарице „Маунт Витни” у вежбама НАТО у Црном мору део тренда ка већој војној активности Запада у близини руских граница

Владимир Путин (Фото: Sputnik/Сергей Гунеев)

СОЧИ – Амерички ратни брод који је ушао у Црно Море може јасно да се види двогледом или кроз нишан одговарајућег одбрамбеног система, рекао је данас руски председник Владимир Путин отварајући серију традиционалних скупова одбрамбене индустрије у Сочију.

„Као што знате, амерички ратни брод је сада ушао у Црно море. Може јасно да се види кроз двоглед или кроз нишан одговарајућег одбрамбеног система”, рекао је Путин, преноси агенција Тас с.

Раније данас је Шеста флота саопштила на Твитеру да се њихов командни брод „Маунт Витни” упутио ка месту извођења војних вежби у Црном мору.

„Командни брод Шесте флоте америчке Ратне морнарице Маунт Витни почео је транзит на север до Црног мора где ће изводити операције са нашим НАТО савезницима и партнерима у региону”, наведено је у саопштењу.

Фото: Снимак екрана/Јутјуб/FORCE Technology

Крајем прошле недеље команда САД и НАТО саопштили су да ће у Средоземном и Црном мору бити изведене вежбе, чији је циљ осигурање безбедности и стабилности у региону.

Осим тога, амерички разарач Портер, наоружан крстарећим пројектилима, пре два дана је упловио у Црно море, али није познато да ли је његово слање у регион повезано са најављеном вежбом, јавља агенција РИА Новости, а преноси Танјуг.

Разарач Портер прате снаге руске Црноморске флоте.

Размештање америчких ракета у Европи озбиљна претња

МОСКВА – Руски председник Владимир Путин изјавио је данас у Сочију да размештање америчких ракета у Европи представља озбиљну претњу.

Путин у Сочију има низ састанака са војним и безбедносним званичницима о будућности руске војске и војно-индустријском сектору, наводи Спутњик.

Путин је такође рекао да је учешће ратног брода америчке морнарице „Маунт Витни” у вежбама НАТО у Црном мору део тренда ка већој војној активности Запада у близини руских граница.

Генерал Бен Хоџис: Црно море нам је потребно због обуздавања Русије

„Знате да је амерички брод упловио у Црно море. Можете га видети кроз двоглед или кроз нишан одбрамбених система”, рекао је Путин, јавља Танјуг.

Раније данас, министар спољних послова Сергеј Лавров је изјавио да је председник Русије на састанку са председником Џозефом Бајденом у јуну у Женеви упозорио америчког лидера да не покушавају да направе војне базе у земљама Централне Азије, користећи ситуацију у Авганистану.

Та тема је испливала, јер су већ предвидели шта ће се догађати, казао је Лавров наводећи да је Путин тада рекао Бајдену: „Ми смо категорички против тога да покушате, како смо чули, да се договорите са централноазијским државама о распоређивању дела војних структура на њиховој територији како би, по потреби, изводили такозване нападе иза хоризонта на територију Авганистана”.

Лавров је приметио да су се САД с таквим предлогом обраћале не само централноазијским суседима Авганистана, већ и другим земљама.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 1. 11. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading