Хрватска: Уместо Комисије за дијалог са СПЦ и Вијећа за екуменизам и међурелигијски дијалог успостављена Бискупска комисија за екуменизам

Наведена Бискупска комисија имаће задатак редовних сусрета Хрватске бискупске конференције са епископима СПЦ у Хрватској, као и са представницима Синода СПЦ

Владика Јован и бискуп Шкворчевић (Извор: ФБ страница Саборни храм Свете Тројице у Пакрацу)

У понедељак 25. октобра ове године у Бискупском дому у Пожеги Његово Преосвештенство владика Пакрачко-славонски г. Јован састао се са Његовом Преузвишеношћу монс. др Антуном Шкворчевићем, Бискупом Пожешким и предсједником Бискупске комисије Хрватске бискупске конференције за екуменизам.

Бискуп Шкворчевић том приликом је упознао владику Јована о одлукама са засиједања ХБК од 19. до 21. октобра ове године, да умјесто Бискупске комисије за дијалог са Српском Православном Црквом и Вијећа за екуменизам и међурелигијски дијалог успостави Бискупску комисију за екуменизам на чијем ће челу бити монс. др Антун Шкворчевић, Бискуп Пожешки, а чланови исте: Бјеловарско-крижевачки бискуп Вјекослав Хузјак, и Шибенски бискуп Томислав Рогић. Наведена Бискупска комисија имаће задатак редовних сусрета ХБК са епископима СПЦ у Хрватској, као и са представницима Светог Архијерејског Синода СПЦ.

Током овог сусрета разговарало се и о више питања у односима Римокатоличке Цркве и Српске Православне Цркве у Хрватској. Поред тога, владика Јован и Бискуп Шкворчевић сложили су се да питања и проблеме треба настојати рјешавати кроз сусрете и дијалог. У том смислу потребно је порадити на сусретима представника ХБК и Епископа СПЦ у Хрватској, а најприје о темама заједничких пасторалних питања.

Између осталог, разговарало се и о недавном скрнављењу (рушењу) каменог крста испред православног храма Светог великомученика Георгија у Пожеги, те је постигнут договор о начину његовог заједничког поправка.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Фејсбук страница Саборни храм Свете Тројице у Пакрацу, 26. 10. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. el padobranac izdajnik, ili radu u harmoniji sa SPC?

Оставите коментар