Етос: Шта нам поручује црногорски министар Милојко Спајић из САД

Уочљиво да је министар, декларисани вјерник СПЦ, архијереје наше (и своје) Цркве ставио у набрајању након архиепископа Елпидифора из Цариградске патријаршије

Фото: Инстаграм

Коначно је Црна Гора не само ријечима него и дјелима на Западу – поручио је министар финансија и социјалног старања у Влади Црне Горе Милојко Спајић који борави у званичној посјети САД.

Који скуп асоцијација министар везује за појам Запада, предмет је нагађања у јавности након кратке поруке коју је министар написао на Инстаграму.

Овај штури “извјештај” са званичног путовања од новца грађана, који је постао устаљен манир занимљивог, али недовољно транспарентног обавјештавања јавности, министар почиње изразом који радо користе економисти, а међу осталима и његов колега, бивши министар Петар Ивановић, чији твитови неријетко скончавају фразом “дјела, а не ријечи”.

Сва људска, вјерска итд. права ће се максимално поштовати. Црна Гора шаље јаку поруку заједничких вриједности са САД-ом и радује наше убрзано економско повезивање – закључено је у разговору са америчким архиепископом Елпидифором, као и са епископима СПЦ, источноамеричким Иринејем и средњезападноамеричким Лонгином, а написано у наставку министрове објаве на Инстаграму.

Уочљиво је да је министар, декларисани вјерник СПЦ, архијереје наше (и своје) Цркве ставио у набрајању након архиепископа Елпидифора. Архиепископ Елпидифор (Цариградска патријаршија) управо се налази у центру афере поводом присуства отварању Турске куће у Њујорку. Наиме, након церемоније отварања на којој је био један од уважених гостију, архиепископ је снажно критикован у јавности због “неуважавања жртава” у традиционално сукобљеним грчко-турским односима на Кипру. 23. септембра он се и јавно извинио због наношења бола свом стаду и сународницима. “Заиста ми је жао што сам ненамјерно нанио бол својој кипарској и грчко-америчкој браћи, посебно свом вољеним стаду”, написао је архиепископ на друштвеним мрежама, наглашавајући да је његова мисија у мирењу.

Архиепископ Елпидифор је иначе у јеку украјинске кризе стао на чело најјаче и највеће заједнице вјерника Цариградске патријаршије – америчких Грка, након смијењеног архиепископа Димитрија. Када је у питању тзв. вјерска дипломатија, важно је истаћи пријатељске односе које архиепископ Елпидифор гаји с Џефријем Пајетом, човјеком који је као амбасадор САД-а у Украјини снажно утицао на коначни раскол цркве, док исту дипломатску мисију у име САД-а сада води у Грчкој.

Дритан Абазовић из САД: Биће изненађења

Елпидифор се иначе сматра првим кандидатом за Вартоломејевог замјеника. Познат је по својим ултралибералним ставовима, па чак и по питању ЛГБТ популације, који излазе из оквира до сада изношених ставова Православне цркве. Ових дана он дочекује патријарха Вартоломеја који је стигао у пастирску посјету Америци, а чији план боравка подразумијева, између осталога, и састанке са америчким предсједником Џозефом Бајденом, државним секретаром Ентонијем Блинкеном у и посјету амбасади Турске, на позив турског амбасадора у САД-у Хасана Мурата Меркана.

С обзиром на то да су дешавања на светској дипломатској сцени као и њихови актери умногоме удаљени од пажње црногорске јавности, а да они ипак снажно утичу и на црногорске прилике, с правом питамо министра Спајића: Шта је ново на Западу? Црна Гора?

Наслов и опрема: Стање ствари

(Етос, 26. 10. 2021)



Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Него, налетех, па се сетих. Не беше ли приче да ће, на годишњицу смрти Амфилохија, Криви да потпише уговор са СПЦ? Зар то није данас? 😀
    Нема ни помена о томе више! 😀 **** ***** *** **** *** *** *****

    А још су грђи, и штетнији по Србију Србе Србство, они Срби поготово живући у Србији који га/их бране/подржавају.
    Нико им ништа није тражио до обичног Темељног уговора, обичног пописа становништва и обичног давања држављанства за 10 000 оних што 25 година живе обесправљени јер су од ратова у Хрв БиХ КиМ склонили се у ЦГ.
    Ни то неће да испуне а шта би било да им је неко тражио да повуку признање *КиМ или излазак из НАТО…
    Ааа “највећи Срби” 😀
    Замисли колики тупан или подмукао треба да си па да их подржаваш 😀
    Где су сада разни Ломпари, Бећковићи, Мировићи да гукну коју? ***** ***** *** **** *** *** *****

    Додатак: Ж. Никчевић у сред среде

    Желидраг Никчевић
    ДИКТАТУРА
    Нису важна имена, дјецо, важна је тенденција – знао је да каже мој стари добри учитељ.
    Шаљу ми са разних страна пријатељски савјет: „Добро би било да се Нова српска демократија што прије дистанцира од Александра Вучића.“
    Па се присјетих неких ранијих препорука: „Што даље од Ђинђића, Тадића & Николића.“
    А још раније: „Бјежите од овог неспособног Коштунице.“
    А још раније: „Са Милошевићем, Србине, никад ни мира ни демократије!“
    И тако прохујаше двије деценије опасних београдских диктатора.
    Дотле, у нашем слободарском гнијезду – Мило, Броз и краљ Никола. Сто и шездесет годиница.

    13

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading