Милош Ковић: Опет ме прогањају НАТО историчари

Ово је политички обрачун и то зна свако ко прати историју овог сукоба, истиче Ковић

Милош Ковић (Фото: С. Гарић)

Након осам тужби због повреде части и угледа, које је против њега поднело четворо колега – Никола Самарџић, Дубравка Стојановић, Влада Станковић и Радош Љушић историчару и професору Милошу Ковићу прети – избацивање са Филозофског факултета.

Како Ковић тврди, група професора предвођена Самарџићем чини све да он не буде изабран у звање редовног професора, иако за то испуњава све услове.

И то се не дешава први пут, јер су Ковића и пре четири године приликом избора у звање ванредног професора хтели да протерају са овог факултета Универзитета у Београду.

„Ово је политички обрачун и то зна свако ко прати историју овог сукоба, мој јавни рад и деловање Николе Самарџића, Дубравке Стојановић и њихових пријатеља, који су завладали Одељењем за историју Филозофског факултета“, каже Ковић за Вечерње новости, „Све то знају и студенти, које годинама гоне и избацују са Универзитета, само зато што мене бирају за ментора. Ово је борба за душе наше деце, за историју коју ће она учити у школама и на универзитетима. Питање је да ли ће то бити хашке и НАТО истине, или права историја, какву налажу наука и струка. Зато немам намеру да се из ове борбе повучем“.

Фото: Стање ствари

Ковић појашњава да професор Никола Самарџић, који је у сукобу интереса због пријава које је поднео против њега, хоће да одлучује о његовом избору.

„Самарџић је у комисију за избор поставио своје људе, који су изабрани да би ме избацили с посла“, истиче наш саговорник, „Међу члановима је и извесни Харис Дајч, који је, због јавних напада на мене на факултетским седницама, и сам у сукобу интереса. Самарџић и Дајч нису случајно најближи сарадници Бебе Поповића. Те људе не занима суштинско питање, имам ли или немам услове за избор у звање редовог професора. Самарџић је за ово добио подршку већине на Одељењу за историју, која се изражава на нечувен и незаконит начин – гласањем имејлом, при чему се неоглашавање рачуна као глас за. На тај начин за Самарџићев предлог гласали су и Дубравка Стојановић и Влада Станковић, који су, такође, против мене поднели по две судске пријаве, што је још један случај сукоба интереса“.

Спутњик: Избацују ли Милоша Ковића са Филозофског факултета?

Када је реч о понашању декана Данијела Синанија, Ковић наводи да он дозвољава и вероватно одобрава ово безакоње.

„Синани ми, пред сведоцима, без икаквог образложења, преноси нечасну понуду ових људи да будем реизабран и тиме доведен у ситуацију да будем избачен“, каже Ковић. „При томе, он одбија да, на основу овлашћења, предложи непристрасну и компетентну комисију. На исти начин се понашао приликом мог избора у звање ванредног професора 2017, када је покушавао да ме протера са факултета“.

Синанијев јефтин спин

Милош Ковић каже и да се декан Данијел Синани представља као жртва његових тобожњих јавних алузија на његово етничко порекло.

„То је заиста јефтин спин, оцењује Ковић. „Проблем, наравно, није у његовом презимену, него у томе што му у биографији на сајту Факултета пише да је мастерирао 2006. и докторирао 2007. године. За такву брзину до сада нисам чуо. Ту пише још један рекорд – за девет година догурао је од асистента-приправника до редовног професора“.

Опрема: Стање ствари

(Вечерње новости, 27. 10. 2021)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

8 replies

 1. Fukare se uvukle u sve pore naseg drustva. Gospodine Kovic nisu oni vama dostigli ni cipele da ociste. Zelim da izdrzite u ovoj nepravednoj borbi.

  37
 2. Takvi likovi ispunjavaju institucije sve vise, bez obzira na promene vlasti i odlazak Vucica nece tu nista promeniti, a ako dodje na vlast koalicija DS-DS-DS-DS, onda ce se sve ubrzati.Njihovo proterivanje je glavni i najtezi cilj za koji ce nam trebati ili revolucija ili 100 godina.Fakulteti su kruna te price!

  35
 3. Против зла и силе право и правда слаба су одбрана. Док то не схватимо и док не престанемо да се понашамо као Калимеро биће нам све горе.
  А зло навире са свих страна – да нам стави брњице, да нас вакцинише, да угуши сваки трачак истине и светлости, да затре све што се српским назвати може, да уништи све што је Богу драго …
  Најчешће су представници тог зла потомци оних што су ’44 “ослобађали” Дедиње од његових власника. Тада су били комунисти, затим су постали социјалисти, па демократе, напредњаци – а све време исти олош и **** *****.
  Каже се, између осталог, у песми “Почетак буне против дахија”: “Земан дош’о, ваља војевати …”
  Ваљало би подсетити се и мудријех речи Његошевих: “Зло чинити од зла се бранећи, ту злочинства никаквога нема.”

  36
 4. Професор Ковић бије велике битке и иако верујем да није сам, треба му помоћи. Он води бору за свој посао против структура који се труде да избаце све патриотско из наше омладине. Након њихових изјава би нормална држава реаговала и забранила им да имају икакав утицај на младе, а не да трпе студенти који бирају професора Ковића за ментора. Они својим ставовима уништавају нашу будућност. Невероватно је да о његовој егзистенцији одлучују људи који га туже.

  31
  1
 5. Iste fukare su se uvukle i u druge fakultete. pomislite na sve silne profesore meidcinskog…

  26
 6. Па драги човече живиш у последњој комунистичкој диктатури у Европи а причаш о НАТО историчарима …Па овде се упражњава и даље култ лизања петокраке! Али не, ту је бато мој дубока држава…Путин и Си…Шатро мафија…ништа ДБ, висококвалификоване дизачице ногу, продуживачи брозове лозе-филмски ствараоци и истакнути спортски радници…Звезда и партизан…Живео комунизам, Броз и Вучић

  18
  5
 7. Ово је још једна велика брука ФИЛОЗОФСKОГ факултета а било их је подоста. Нема места за сваку. Било и већих, када професору савремене и античке/2катедре/философије Бранку Павловићу нису помогли за лек јер је ЦрвенаБанда на власти имала њега за противника. Kовић ће бар главу спасити!

 8. Dubravka Stojanovic, podrzava Antu Pavelica, digla je uzbunu zbog toga jer je jedna ulica dobila ime po Blagoju Jovovicu,srpskom junaku. Gospodine Kovicu, saljem vam surface pozdrave I podrsku.

Оставите коментар