Марија Новаковић после 22 године избеглиштва одлучила да се са породицом врати у Приштину

Ваљда ћу бити добро примљена, надам се да нећу имати проблема када се будем вратила. Ипак сам ту живела 24 године, казала је Марија

Марија Новаковић (Фото: Снимак екрана/Косово онлајн)

Након 22 године избеглиштва Марија Новаковић је одлучила да се с породицом врати у Приштину, у стан који је морала да напусти 1999. заједно с огромним бројем Срба који су у страху од ОВК напустили град. Њен долазак и присуство више новинарских екипа привукли су пажњу станара у насељу, пренео је јуче из Приштине „Косово онлајн”. Срела се с комшијом Албанцем који јој је пожелео добродошлицу, али није био спреман за камере и новинаре.

„Желим да се вратим, вратим свој стан који је узурпиран и покушам да се вратим у своју фирму у којој сам радила, обданишту ’Ђурђевак’ (сада измештеном у Грачаницу), ако желе да ме радно ангажују. Ако се ја вратим, доћи ће и моја породица, синови, супруг и мајка, јер нигде нисмо могли да нађемо себе. Били смо свуда, у Блацу, Прокупљу и Београду, тамо нисам била свој на своме и било ми је тешко да пронађем себе”, рекла је Марија Новаковић.

Пре 16 година добила је решење да је стан у њеном власништву, а за то време, како наводи, „узурпатор рентира њен стан”. Пре неколико месеци поново се обратила надлежнима институцијама на Косову, од којих очекује одговор када ће се ослободити њен стан.

Емило Лабудовић: Румени, жени званој храброст

„У јуну ове године сам поднела захтев за повратак и чекам одговор. Они су ваљда јавили особи која је узурпирала стан да га ослободи и сада чекам шта даље”, испричала је Марија.

Очекује да ће је комшије Албанци добро прихватити. Сазнала је да у њеној згради станују три албанске породице које су ту живеле до 1999. године, када је њена породица напустила родни град.

„Ваљда ћу бити добро примљена, надам се да нећу имати проблема када се будем вратила. Ипак сам ту живела 24 године. Желим да будем у свом стану. Нисам хтела да продајем стан због тога да моја деца знају да имају нешто, да дођу овде и имају кров над главом, јер доста је било више из једног стана у други. Овде се осећам да сам то ја”, казала је Марија.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 21. 10. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар