Пољска даје 404 милиона долара за изградњу зида према Белорусији

Пољска у августу започела изградњу ограде од бодљикаве жице дуж границе са Белорусијом како би сузбила илегалне граничне прелазе миграната

Подизање жичане ограде (Фото: НВО Легис)

ВАРШАВА – Пољска планира да потроши преко 1,6 милијарди злота (404 милиона долара) на изградњу зида на својој граници са Белорусијом, према нацрту закона о коме би посланици данас требало да дискутују у настојању да зауставе прилив миграната.

„Упркос чињеници да је пољско-белоруски део државне границе ограђен бодљикавом жицом и жичаном оградом, број покушаја преласка границе се не смањује, већ расте”, наводи се у образложењу закона објављеном на веб страници пољског парламента, а преноси агенција Ројтерс.

Од почетка јануара до краја септембра, како је речено, гранична стража спречила је 9.287 покушаја преласка границе из Белорусије у Пољску, а од тога око 8.000 само у последња два месеца, преноси  Танјуг.

„Због чињенице да се оваква ситуација може наставити још месецима, морамо да предузмемо заштитне мере”, изјавио је портпарол владе Пјотр Милер.

Спутњик: Од Европе без граница до Европе са бодљикавим жицама

Укупни трошкови пројекта износе 1,6 милијарди злота, од чега ће изградња физичке баријере коштати 1,5 милијарди злота, а техничка опрема 115 милиона злота.

Пољска је у августу започела изградњу ограде од бодљикаве жице дуж границе са Белорусијом како би сузбила илегалне граничне прелазе упркос критикама да се према неким мигрантима поступа нехумано.

Пољска и друге земље ЕУ, Литванија и Летонија, известиле су о великом порасту броја миграната из земаља попут Авганистана и Ирака који прелазе пољску границу из правца Белорусије.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 13. 10. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар