Америчка студија: И вакцинисане особе би требало да носе маске

Није у реду претпоставити да се, будући да сте вакцинисани, не можете заразити и не можете заразити неког другог, рекао Ричард Мичелмур са Калифорнијског универзитета

Извор: НСПМ

Вакцинисане особе требало би да наставе да носе заштитне маске у јавности јер и даље могу да носе, а можда и преносе, исто толико вируса колико и невакцинисани, а да тога нису свесни, показују подаци нове америчке студије.

Научници су анализирали количину вируса, односно вирусно оптерећење, код 869 пацијената у тренутку постављања дијагнозе, укључујући 632 који су били асимптоматски, преноси британска агенција Ројтерс.

Већина инфекција проузроковано је веома заразним делта сојем корона вируса.

Нису пронашли статистички значајне разлике у просечном вирусном оптерећењу између вакцинисаних и невакцинисаних особа, или између оних са или без симптома, или између различитих старосних група, полова или типова вакцина, према извешћу објављеном на сајту medRxiv.

САД: Иако је проценат вакцинисаних међу одраслима већи од 67% ове године од ковида умрло више него прошле

Истраживање још није прошло рецензију.

„Наша студија не даје информације о заразности“, рекао је Ричард Мичелмур са Калифорнијског универзитета, истичући да на пренос вируса утиче неколико фактора, а не само статус вакцинисања и вирусно оптерећење.

„Није у реду претпоставити да се, будући да сте вакцинисани, не можете заразити и не можете заразити неког другог, па и ако сте асимптоматска особа“, рекао је.

Вакцина против ковида-19 смањују изгледе за инфекцију и смањују тежину болести.

Међутим, особе вакцинисане против корона вируса требало би и даље да носе маске у јавности јер би могли да заразе друге ако се сами заразе, саветују научници.

Опрема: Стање ствари

(Н1/НСПМ, 8. 10. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар