Вечерње новости: Сајентолози стављени на листу непожељних организација на тлу Русије

У већини земаља света група се званично сматра религијом. У САД, где је пре више од пола века рођен „отац“ сајентолога, писац научне фантастике Рон Хабард, ова „религија“ и даље изазива огромне контроверзе

Фото: АП

Руско Министарство правде забранило је сајентолозима рад на руском тлу.

На ажурираној листи непожељних на тлу Русије објављеној у петак два кључна ентитета Сајентолошке цркве стављена су на црну листу као „непожељна“.

Називајући сајентологе „претњом по безбедност Руске Федерације“, у саопштењу за медије се наводи да су „1. октобра Светски институт за сајентолошку компанију ‘Интернационал’, Библиотека ‘Л. Рон Хабард’, као и ЕНЕМО додати на листу организација чије активности Генерално тужилаштво сматра непожељним.“

Ова два ентитета су регистрована у Калифорнији и за њих се каже да су од виталног значаја за сајентолошке операције у страним земљама. Додавање на листу „непожељних“ значи да држава затвара све локалне канцеларије, а имовину замрзава.

„Проповедници“ Џон Траволта и Том Круз главни промотери (Фото: Архива)

У већини земаља широм света, група се званично сматра религијом и ужива статус ослобођених од пореза. У САД где је пре више од пола века рођен „отац“ сајентолога, писац научне фантастике Рон Хабард, ова „религија“ и даље изазива огромне контроверзе.

Славне личности попут Тома Круза и Џона Траволте су отворени јавни заговорници религије која између осталог присиљава жене да „ћуте“ током рођења детета. О „систему веровања“ чудака снимљено је низ документарних филмова и невероватно је да сајетнологе многи у свету гледају као „елиту“.

Истрага од 2010.

Од 2010. руске власти истражују рад сајентолошке групе, и њихових великих филијала у Москви и Санкт Петербургу.

Вејн Мадсен: Офанзива сајентолошких снага

Такође, познато је да сајентологија запошљава армију адвоката, што локалним, државним или централним владама често отежава истрагу и забрану „чудака“. Пред судовима у свету досад су лако добијали судске спорове доказујући да су религија.

Драган Вујичић

Наслов и опрема: Стање ствари

(Вечерње новости, 4. 10. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар