Делегација ЕУ у Црној Гори: Истражите послове Ђукановића

Очекујемо да надлежни државни органи адекватно истраже наводе из афере „Пандора папири“, па и оне који се односе на Мила Ђукановића и његов сина Блажа, рекли „Вијестима“ из Делегације ЕУ

Мило Ђукановић (Фото: СРНА)

Делегација Европске уније (ЕУ) у Црној Гори поручила је да очекује да надлежни државни органи адекватно истраже наводе из афере „Пандора папири“, према којима су председник Црне Горе Мило Ђукановић и његов син Блажо склапали у иностранству тајне уговоре о управљању својом имовином.

„Очекујемо да ови недавни наводи, као и сви други наводи који се тичу корупције или могућег избегавања плаћања пореза, буду адекватно истражени од надлежних националних органа“, рекли су „Вијестима“ из Делегације ЕУ.

Они су подсетили да ће предстојећи годишњи извештај Европске комисије, који ће ускоро бити објављен, садржати оцену укупног стања у области владавине права у Црној Гори.

Миленко Пешић: Пандорини папири – откривено тајно богатство светских моћника

Из амбасаде САД, за „Вијести“ су рекли да нису у могућности да коментаришу случајеве конкретних појединаца поменутих у „Пандора документима“, али подсећају да је председник Џозеф Бајден објавио меморандум којим је установио да је борба против корупције кључни интерес националне безбедности.

Специјално државно тужилаштво (СДТ) формирало је предмет поводом тврдњи Мреже за афирмацију невладиног сектора (МАНС) да су актуелни председник државе Мило Ђукановић и његов син Блажо 2012. године склопили тајне уговоре о управљању њиховом имовином, скривајући се иза компликоване мреже повезаних компанија из Велике Британије, Швајцарске, британских Девичанских острва, Панаме и Гибралтара.

МАНС је у оквиру глобалног истраживачког пројекта „Пандора папири“ пронашао оверене копије уговора о успостављању трастова и компанија на офшор дестинацијама које су формирали Мило Ђукановић и његов син Блажо.

МАНС: Мило Ђукановић и његов син путем пореских рајева скривали власништво над имовином у преко пет држава

Кабинет председника Мила Ђукановића саопштио је синоћ да је „најновија представа за јавност НВО МАНС само још један у низу покушаја дискредитације председника Црне Горе и чланова његове породице, на чему МАНС узалудно ради годинама“.

У саопштењу се наводи да је током 2012. године, у време када није обављао државне послове, Ђукановић радио на успостављању инфраструктуре за отпочињање пословних активности заједно са сином.

„У то време основао је Victoria Trust, који, док је он био власник, није имао никаквих пословних трансакција, није отворио нити један банкарски рачун, јер једноставно никада није ни активиран“, наводи се у саопштењу.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 6. 10. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар