Због отказивања вежбе са Србијом: Смењен министар одбране Босне и Херцеговине

Председавајући Савета министара Зоран Тегелтија донео одлуку о смени министра одбране Сифета Поџића

Фото: Н1

Председавајући Савета министара, који је одговоран за усклађивање уставних односа Савета министара са радом Председништва БиХ, Парламентарне скупштине БиХ, ентитетима и Брчко дистриктом, као и за усклађивање рада Савета министара, ову одлуку је донео након што је Поџић прекршио Закон о одбрани БиХ у начину рада и одлучивања и једностраним потезима нарушио владавину права и унутрашње поверење, те дипломатске односе и инострану сарадњу, саопштено је из Савета министара.

Одлуку о смени министра одбране, Тегелтија је упутио у Парламентарну скупштину БиХ, јавила је РТРС.

Милорад Додик оштро осудио отказивање војне вежбе БиХ са Србијом

Претходно је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик затражио смену Поџића због непоштовања Устава БиХ, јер је отказао војну вежбу Војске Србије и Оружаних снага БиХ на Мањачи код Бањалуке, иако то може да учини само Председништво БиХ које је једино надлежно за вођење одбране и спољне политике.

Такође, раније данас председавајући Савета министара упутио је писмо министру одбране са захтевом да стави ван снаге Одлуку о реализацији мера и активности на организацији војне вјежбе „Мањача 21“, а којом се одлаже војна вежба коју су планирале Оружане снаге БиХ и Војска Србије на Мањачи од 9. до 16. октобра.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 5. 10. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар