Алжир оптужио Француску за геноцид и повлачи амбасадора из Париза због Макронових коментара

Злочини колонијалне Француске у Алжиру су небројени и уклапају се у најстроже дефиниције геноцида, додаје се у саопштењу алжирског председништва

Извор: Политика (Фото Бета/АП)

Алжир је оптужио Француску за „геноцид“ и најавио опозив свог амбасадора из Париза у бесу због, како је саопштио, „неприхватљивих“ коментара који се приписују француском председнику Емануелу Макрону.

Нагла ескалација напетости уследила је након одлуке Француске да смањи број виза издатих људима у Северној Африци, укључујући Алжир, јер тамошње владе одбијају да прихвате мигранте прогнане из Француске, преноси агенција АП.

Опозив алжирског амбасадора из Француске на „консултације“ објављен је у суботу увече у саопштењу алжирског председништва.

У саопштењу се наводи да је опозив мотивисан недавним коментарима о Алжиру који су приписани француском председнику Макрону.

Макрон је упутио критичке примедбе Алжиру, објављене у француском дневном листу Монд, у којима је рекао да том бившом француском колонијом влада „политичко-војни систем“.

Монд је у суботу цитирао Макрона који је рекао да Алжир има „званичну историју“ која је „потпуно ревидирана“.

Рекао је да се та историја „не заснива на истинама“, већ „на дискурсу мржње према Француској“, наводи се у листу Монд.

„Да ли је пре француске колонизације постојала алжирска нација“, упитао се Макрон, како је наведено у листу.

Коментари су представљали, „недопустиво мешање“ у унутрашњу политику Алжира и били су „неподношљива увреда“ Алжирцима који су погинули борећи се против француског колонијализма, наводи се у саопштењу алжирског председништва.

„Злочини колонијалне Француске у Алжиру су небројени и уклапају се у најстроже дефиниције геноцида“, додаје се у саопштењу.

Наслов и опрема: Стање ствари

(РТС, 3. 10. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар