Вечерње новости: Случај „Хавански синдром у Србији“ – Америка нас увлачи у свој рат са Русима

Није било никакве евакуације америчког обавештајца, тврди високо позиционирани извор из српских безбедносних структура за Вечерње новости

Никакве евакуације америчког обавештајца из Србије није било, и сви написи о томе искључиво су у функцији медијског рата који САД воде против Руске Федерације, а у који покушавају да увуку и нашу државу.

Ову категоричну тврдњу за Новости износи високо позиционирани извор из српских безбедносних структура.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Вечерње новости, 29. 9. 2021)

Објављен тајни извештај америчких научника о „Хаванском синдрому“

Кубански научници закључили да се највероватније ради о некој врсти масовне психозе

Елитни тим научника који саветује Стејт департмент закључио је да „Хавана синдром“, на који се жале америчке дипломате, није проузрокован микроталасним оружјем, а њихов извештај, који је до сада био тајан, објављен је у америчким медијима.

Извештај који је направила JASON саветничка група, коју већ деценијама чине најбољи научници у САД, закључила је да у осам од 21 случаја инцидента, звук који су дипломате пријавиле потиче највероватније од цврчака, а да је мало вероватно да се ради о микроталасима или ултразвучним таласима. То се наводи у извештају који је урађен у новембру 2018. године, а тек сада је угледао светлост дана, пише Базфид њуз, а преноси РТ.

Фото: AP Photo/Virginia May

До сада је око 200 америчких дипломата из различитих земаља пријавило да се разболело од тзв. „Хаванског синдрома“, мистериозне болести чији су симптоми мигрене, мучнина, поремећај памћења и вртоглавица. Први случај забележен је на Куби 2016. године, по чему је и добио име. Последњи пријављени случај десио се са дипломатом који је службовао у Београду.

Тим америчких научника у извештају наводи да су симптоми које су дипломате пријавиле стварни, али да „психогени ефекти могу да објасне важне компоненте пријављених симптома“.

Овај извештај је до сада био означен тајним и није предат панелу Националне академије наука чији је извештај о „Хаванском синдрому“ прошле године закључио да се највероватније ради о „усмереној фреквенцији“ којом се утиче на дипломате, односно о микроталасима.

Међутим, извештај групе JASON говори сасвим другачије.

„Ниједан веродостојан извор енергије (било да се ради о радио таласима, микроталасима или ултразвуку) не може да произведе снимљене аудио/видео сигнале и пријављене здравствене ефекте. Снимљени звук је или механичког или биолошког порекла пре него електронског“, наводи се у извештају елитних америчких научника.

Они су идентификовали и могући извор звука који је снимљен приликом „напада“ на америчке дипломате. Према њиховом мишљењу, ради се о звуку који производи цврчак врсте Anurogryllus celerinictus.

Волстрит журнал: Обавештајац ЦИА евакуисан из Србије због „хаванског синдрома“

Ту врсту као могућег узрочника „Хаванског синдрома“, односно као извор мистериозног звука, идентификовао је у јануару 2019. и Универзитет Калифорнија Беркли, објавио је раније АП. Научници са Универзитета Калифорнија у Лос Анђелесу такође су сматрали да је психогени фактор узрок овог синдрома, односно стрес због рада у непријатељском окружењу.

Стручњаци JASON-а одбацили су могућност да је мистериозни звук који је снимљен приликом напада заправо нека врста микроталаса или ултразвука, јер електронска и вај-фај мрежа где је снимљен није претрпела никакве сметње. Такође, закључили су да не одговара микроталасним и ултразвучним фреквенцијама према прорачунима снаге која би била потребна за њихово емитовање.

Кубански научници, који нису знали за овај извештај, средином септембра објавили су да тврдње о тајном ултразвучном оружју којим се нападају америчке дипломате немају научну основу, као и да уопште не постоје научни докази о таквим нападима. Они су закључили да се највероватније ради о некој врсти масовне психозе.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 1. 10. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар