Након 113 година генерал Ђорђе Стратимировић сахрањен у Сремским Карловцима

Ђорђе Стратимировић рођен је у Новом Саду 7. фебруара 1822, а преминуо је 15. децембра 1908. у Бечу, где је и сахрањен. Био је српски генерал кога су ондашњи Срби од миља звали вожд

Ковчег прекривен државном заставом Србије испраћен је и звонима са Саборне цркве (Фото: С. Ковачевић/Политика)

У манастиру Ваведења Пресвете Богородице у Сремским Карловцима су сахрањени посмртни остаци генерала Ђорђа Стратимировића који су пренети из Беча, где је сахрањен 1908. године, чиме је испуњена његова последња жеља коју је изразио у својим мемоарима “Успомене”. Уочи похрањивања посмртних остатака генерала Стратимировића, у цркви Светог Николе одржана је литургија и опело које је служио викар патријарха српског Порфирија епископ хвостански Јустин.

Ђорђе Стратимировић рођен је у Новом Саду 7. фебруара 1822, а преминуо је 15. децембра 1908. у Бечу, где је и сахрањен. Био је српски генерал кога су ондашњи Срби од миља звали вожд.

Опело служио епископ хвостански Јустин (Фото: Танјуг/Јадранка Илић)

Председник Покрајинске владе Игор Мировић рекао је да је дело генерала Стратимировића велико и вечно.

„Зато генерал Стратимировић припада бесмртницима без којих је историја нашег народа незамислива, а који су својом борбом и својим делом нашој слободи и нашем уједињењу дали немерљив допринос“, рекао је Мировић.

Праунук генерала Ђорђа Стратимировића, Иван, је рекао да „суза у очима породице Стратимировић јесте суза радосница“, што је испуњена заповест генерала да буде сахрањен у Сремским Карловцима, „одакле је он као политичка личност и потекао“.

Опрема: Стање ствари

(Н1, 27. 9. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading