Албанија: Позивамо Србију да повуче своје оружане снаге са границе са Косовом

Снаге Војске Србије стављене у стање повишене борбене готовости

Фото: Sputnik/Александар Милачић

Српски „орлови“ и хеликоптер Кфора изнад Јариња

Два авиона „орао“ Војске Србије пролетела су два круга изнад Jариња.

Пола сата пре авиона, простор на којем су распоређени специјалци косовске полиције и окупљени на протесту надлетао је хеликоптер Кфора, пренео је РТС.

Подсетимо, авиони српске војске и претходног дана надлетали су овај простор, а претходно и хеликоптери наше војске.

Војни врх данас обилази снаге Војске Србије које су због кризе на северу Косова и Метохије стављене у стање повишене борбене готовости.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 26. 9. 2021)

Албанија: Позивамо Србију да повуче своје оружане снаге са границе са Косовом

Албанија ће као савезник у НАТО-у и одговорна чланица Уједињених нација, учинити све што је у њеној моћи да подржи све напоре да се ситуација одмах деескалира и врати дијалогу

Фото: Министарство одбране Србије

Министарство Европе и спољних послова Албаније позвало је Србију да “повуче оружане снаге упућене на границу са Косовом, као и да ради на хитној деескалацији ситуације”, преноси Репортери.

У саопштењу за јавност се истиче да је Албанија посебно забринута због “распоређивања српских оружаних снага у близини границе са Косовом и војних авиона који лете близу и изнад ваздушног простора Косова, што подстиче појединце на изазивање немира и насиља, као и на дестабилизацију Косова”.

“Ови акти су у супротности са међународним споразумима који имају за циљ да осигурају ред и стабилност у том делу региона. Позивамо Србију да повуче оружане снаге упућене на границу са Косовом и да ради на хитној деескалацији ситуације. Позивамо све актере да покажу суздржаност и одмах пређу на дијалог, као једини начин да се крене напред и реше отворена питања у духу сарадње, којој је Албанија неповратно посвећена, у својим билатералним и мултилатералним напорима”, поручују из овог министарства.

Додаје се да ће Албанија “као савезник у НАТО-у и одговорна чланица Уједињених нација, учинити све што је у њеној моћи да подржи све напоре да се ситуација одмах деескалира и врати дијалогу”.

Опрема: Стање ствари

(Косово онлајн/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 26. 9. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading