Нова.рс: Ко је Моханђи, гуру Ђоковића и Дивца, који обилази Косово

Доста људи је привучено његовим учењима, па и неки познати. Моханђију су свакако сви једнаки и нико нема специјалан третман, кажу из Удружења Моханђи Србија

Моханђи (Фото: youtube.com/Mohandj)

Моханђи је све популарније име у Србији – гуру који се дружи са породицама Дивац и Ђоковић, боравио је чак и на Космету.

Моханђи, индијски гуру који има званични сајт на српском, био је уз породицу Дивац у тешким моментима, а има бројне следбенике у Србији.

„Моханђи је јавности познат као хуманиста, који је кроз несебично служење свој живот посветио свету. Чврстог је уверења да је бити хуманиста најбоља религија за све људе, а своју љубав поклања свим бићима на планети Земљи, ходајући путем “ахимсе” (ненасиља), тј. путем чистоте мисли, речи и дела. ‘Право богатство долази од онога што дајемо овој планети, а не кроз оно што од ње узимамо’, каже Моханђи. По природи неконформиста, Моханђи се не ограничава оквирима, а себе доживљава као пријатеља света – помажући сиромашнима и беспомоћнима, оснажујући слабе, пружајући вођство онима који су у потрази за личним и духовним развојем, а у исто време бринући се за сва жива бића и животну околину уопште“, наводи се на његовом званичном сајту.

Путује широм света, а прихватио је позив Јелене Ђоковић и Ане Дивац да оде на Косово и Метохију.

„Моханђи је оснивач многобројних добротворних друштава и непрофитних организација, које служе као платформе путем којих људи могу изразити своју доброту и саосећање кроз несебична дела која позитивно доприносе друштву у ком живимо. Нека од њих су Моханђи фондација, АЦТ фондација, Аммуцаре добротворни фонд, Хималајска школа традиционалне јоге, Светска алијанса свести, Клуб раноранилаца, итд. Многе од ових институција су правно успостављене у 15 земаља широм света, док велики број поштовалаца и следбеника Моханђиевих учења забележено је у преко 80 држава.“

Моханђијева супруга Деви Мохан, пореклом је из Србије и од почетка активно учествује у свим аспектима Моханђијеве мисије. На дан њиховог венчања, 18. априла 2010. њих двоје су одржали и прву медитацију у Београду.

„Ту су дали до знања да је њихов брак земаљски начин обележавања духовног споја двоје људи посвећених вишој сврси служења човечанству. Годину дана касније родила се њихова кћерка Мила, прелеп спој Индије и Балкана, која од малих ногу учествује у Моханђијевим програмима“, наводи се.

Владе и Ана Дивац пријатељи су Моханђија, који је био уз њих у тренуцима трагедије.

Ана Дивац, Моханђи и Јелена Ђоковић (Фото: Н1, Јутјуб/Моханђи, Зоран Лончаревић)

Када је мама Ане Дивац преминула у 88. години, у децембру прошле године, она му је посветила поруку захвалности.

„Моја мама је данас напустила овај свет. захвалан сам што сам је имала у свом животу тако дуго. Захвална сам на свему што је учинила за мене, моју сестру и нашу децу. Благословена сам што је Моханђи био са њом и што није била сама у својим последњим тренуцима у овом животу“, написала је Ана уз фотографије са својом мајком, али и Моханђијем.

Индијски гуру рођен је 23. фебруара 1965. године, и до 2000. све је наводно ишло глатко. Изградио је живот базиран на добром послу у корпорацији и стабилном породичном животу. Међутим, све је кренуло да се распада кад је изгубио ћерку Аму у страшној саобраћајној несрећи. Брак му је пукао, затим је изгубио сав новац, остао је без имовине, на крају и без посла, разболео се и остао напуштен од породице и пријатеља.

Његов повратак са дна кренуо је у другом правцу, путем учења, мудрости и духовности. Снажно „Шива искуство“ догодило му се 2007. и од тада, како се наводи, „он је почео да се креће између различитих нивоа свесности, примајући вођство од Узвишених Мајстора“.

У Србију га је довела љубав према супрузи Деви Мохан, која има наше порекло.

„Доста људи је привучено његовим учењима, па и неки познати. Моханђију су свакако сви једнаки и нико нема специјалан третман“, кажу из Удружења Моханђи Србија, које је формално регистровано 2016. године и у његовом раду учествује више од 40 активних волонтера.

Комуникацију са својим пратиоцима Моханђи је подигао на нови, савремен ниво – активан је на мрежама, чак постоји и Моханђи апликација преко које примају његове поруке и упутства, организују прославе његовог рођендана и кад је он на другом крају света, држе његове фотографије уз себе, потпуно је присутан у сваком њиховом дану, чак и уз физичку удаљеност…

Таква посвећеност фанова изазива скептичност околине, посебно оних који су Моханђија у старту доживели као „неког Индуса који је открио да се у Србији може продавати јога и медитација уз савете како да ти живот буде бољи“.

Медитације се могу пратити бесплатно на његовом јутјуб каналу, за сусрете које организују његови следбеници некад је цена донација, некад „препоручена донација“ у одређеном износу, док је, на пример, учешће у недавно одржаном тродневном „онлајн ритриту Откриј себе изнова“ с Моханђијем и Деви коштало 220 евра. Углавном је истакнуто да приход иде у хуманитарне сврхе, јер је Моханђи оснивач бројних добротворних и непрофитних организација.

Тако, на пример, за крај 2020. године Моханђи Фондација у партнерству са АЦТ Фондацијом и Хуманитарном фондацијом „Буди хуман“, организовала је хуманитарни онлајн новогодишњи програм са Деви Мохан под називом „Чисто срце“. Учешће је коштало 2.021 динар или 20 евра, а сав новац био је усмерен у фондове за лечење оболеле деце из сваке државе нашег региона.

Прошле недеље је Моханђи био са Јеленом Ђоковић на Косову и Метохију, жели да помогне и српској деци у Великој Хочи.

„Хвала фондацијама Ана и Владе Дивац, Новак Ђоковић и Моханђи што су издвојили време и посетили нас и нашу школу. Очекујемо даљу сарадњи и хвала им на издвојеном времену“, рекао је директор основне школе Светозар Марковић у Великој Хочи, Марко Спасић.

На крају посете, 55 ђака ОШ Светозар Марковић у Великој Хочи добило је поклоне, као мали знак пажње ове три организације.

Опрема: Стање ствари

(Нова.рс, 22. 9. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

7 replies

 1. Vaseljeni verujem Ja!

  8
  2
 2. Много горе зло по нас су модерна ******* Ј. Ђ. и Дивчеви који наносе страшно зло овом јадном народу. Увек је домаће зло много горе од страног. Замолио бих да своје фондације што мање употребљавају у Србији. Далеко им лепа кућа…

  42
  5
 3. Велика је брука и јад да се неко ко је крштен у светој Православној цркви прими на ову најприземнију назови духовност.Уместо да се причести на самрти , Ана Дивац је срећна што јој је мајка у тим задњим тренуцима док још има времена за спасење душе била са Моханђијем?Е жалости…

  54
  4
 4. Е мој Новаче, да си оженио Шиптарку, уместо ове замлате, имао би неколико достојних наследника! И били би поносни Срби исто као ти!
  А нису се очигледно прославили ни Дивац, покојни Ђинђић, затим покојни Оливер, а ту је и Слоба …!
  И ко наноси штету, отворени сатанисти, или модерни приповедачи православља? Било би грех осудити овог Моханђија који се пробија само захваљујући оваквим „тврдоверцима“.

  40
  7
 5. Новак Ђоковић би требало да врати орден Светог Саве који је добио од СПЦ
  јер преко жене Јелене шири некакву секту по Србији.
  Јелена је загризла “јабуку просветљења“ као Ева јабуку у Рају са “Дрвета
  познања добра и зла“.
  Еву је преварио ђаво кроз змију, а Јелену ђаво у лику горе виђеног “гуруа“.
  Јелена је умислила да је постала “БОГиња“ загрижајем “јабуке просветлења“,
  као и Ева у Рају окусивши јабуку са “Дрвета познања добра и зла“!
  Све што чине Новак и Јелена лично и породично је њихова приватна
  ствар, али ШИРЕЊЕ СЕКТЕ ПО СРБИЈИ излази изван оквира приватности
  и тиче се свих Православних Срба, а требало би СПЦ, будући да је она
  доделила орден Светог Саве Новаку као Православном Србину – Светосавцу,
  а не секташу!
  Сасвим је оправдана критика Епископа Зворничко-тузланског Фотија
  поводом случаја Ђоковић – Дивац!
  Новак би требало да се преиспита, и да не иде за кратком памеђу своје
  жене, да се лично и породично не укључује и сврстава на страну и табор
  непријатеља који води ХИБРИДНИ РАТ ПРОТИВ СРБИЈЕ и СРБСКОГ НАРОДА!
  Ако се Новак не призове памети, и мушки своју жену не доведе у ред, он креће
  у личну и породичну пропаст!
  Ширење ове проверене – сликом и речи – очигледне ђаволске намере породице
  Ђоковић, да шири секту, скупо ће га стајати у у каријери, лично и породично.
  Више неће и не може имати толко потребну подршку народа по питању тениса,
  а то ће га потпуно душевно поколебати, а последице могу бити и кобне,
  Има прилику да се тргне!
  Новаче, тргни се!

  19
  3
 6. Његова светост патријарх Порфирије треба под хитно да позове породице Дивац и Ђоковић на духовни разговор.
  Православни верник који по мраку тражи помоћ од господара таме није потребан православној Цркви. Није могуће уједно бити анђео и ћаво. То ће им Патријарх много боље рећи.

  18
  2
 7. There’s a sucker born every minute. Sa ovom izrekom vecina razinh tzv gurua pocinje business.

  16

Оставите коментар