Немачка: Убијен радник на бензинској пумпи јер је муштерију замолио да стави маску

Према полицији, осумњичени је напустио бензинску станицу после расправе са службеником, али се пола сата касније вратио са маском на лицу и пуцао 20-годишњем раднику пумпе у главу

Извор: НСПМ

Немачки политичари шокирани су због убиства младог радника на бензинској пумпи који је замолио муштерију да стави заштитну маску. Они су упозорили против радикализације људи који се противе рестрикцијама због пандемије ковид-19, преноси Ројтерс.

Немац стар 49 година ухапшен је након убиства 20-годишњег службеника пумпе, које се десило у суботу у западном немачком граду Идар-Оберштајну.

Власти су саопштиле да је ухапшени рекао полицајцима да је пуцао „у афекту“, након што је службеник одбио да га услужи јер није имао маску када је желео да купи пиво.

„Додао је током испитивања да одбија мере против корона вируса“, саопштила је полицијска управа из Трира.

Обавеза ношења заштитних маски у продавницама је једна од мера у Немачкој у покушају да се спречи ширење корона вируса.

Извор: НСПМ

Према полицији, осумњичени је напустио бензинску станицу после расправе са службеником, али се пола сата касније вратио са маском на лицу и пуцао 20-годишњем раднику пумпе у главу.

Осумњичени, немачки грађанин чије име није објављено, побегао је са места догађаја, а полицији се предао у недељу ујутру.

Аналена Бербок: Потресена сам због овог ужасног убиства

Аналена Бербок, немачка кандидаткиња из Зелене партије левог центра за наследницу канцеларке Ангеле Меркел, изразила је ужаснутост убиством. Федерални избори у Немачкој заказани су за недељу.

„Потресена сам због овог ужасног убиства младића који је само захтевао да се поштују важећа правила“, написала је Бербок на Твитеру.

Она је такође изразила забринутост због радикализације покрета који чине људи који се противе ношењу маски и вакцинама, али и теоретичара завере и неких ултрадесничарских екстремиста.

Власти нису саопштиле да ли је осумњичени за убиство на бензинској станици повезан са тим покретом, који је под строгом присмотром немачких безбедносних снага, после серије великих антивладиних протеста, од који су неки били и насилни.

Тужилаштво је немачкој новинској агенцији ДПА рекло да осумњичени није од раније био познат полицији, као и да није имао дозволу за оружје које је пронађено у његовој кући.

Паул Зјемјак, генерални секретар Хришћанске демократске уније Ангеле Меркел, назвао је ово убиство „несхватљивим“.

„Један млади човек је ликвидиран зато што је указао на обавезу ношења заштитне маске. Несхватљиви ниво радикализације“, написао је он на Твитеру.

Друштвена мрежа Фејсбук је прошле седмице уклонила скоро 150 налога и страница повезаних са покретом Кверденкен (латерално размишљање), у складу са новим прописом који је фокусиран на групе које шире дезинформације или подстичу насиље.

Опрема: Стање ствари

(Н1/НСПМ, 21. 9. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар