Помама међу богаташима у САД за бункерима у случају судњег дана

Цене ових конструкција се крећу од 50.000 долара по јединици па све до пет милиона долара

Фото: Sputnik/Кирилл Каллиников

Продаја бункера који људе штите од катастрофичних догађаја драстично је порасла у последњих неколико месеци. Тако бар тврди Рон Хабард, власник тексашке компаније „Атлас сурвајвал шелтерс“ који својим клијентима помаже да изграде овакав вид заштите од катаклизмичних догађаја.

Он је новинарима „Бизнис инсајдера“ рекао да му је ова пословна година најбоља у протеклој деценији, односно да му телефон звони даноноћно јер све више људи тражи бункере у које би могли да се склоне у случају смака света.

„Атлас сурвајвал шелтерс“ заправо својим клијентима не продаје унапред изграђене бункере на одређеном месту, већ комплетну грађу за њих, коју испоручује на унапред договорену адресу, не питајући где ће конкретна склоништа бити смештена. Јер клијенти не деле радо са странцима информације о локацији својих будућих бункера. Компанија такође нуди и услуге изградње ових склоништа, уколико клијент то жели, преноси „Бизнис и финансије“.

Цене ових конструкција се крећу од 50.000 долара по јединици па све до пет милиона долара, у зависности од величине и квалитета грађе. У питању је, поред грађевинског материјала, и низ других функционалности. Наиме, сви бункери имају филтере ваздуха за случај напада нуклеарним, биолошким или хемијским оружјем, тушеве за деконтаминацију, своје напајање електричном енергијом и слично.

Ко купује бункере?

Међу заинтересованима за склоништа има различитих људи, каже Хабард, и додаје:

„Кроз разговор са њима створио сам неку слику просечног корисника наших услуга. То су људи који су врло опрезни, инсистирају на томе да имају контролу над својом будућношћу и имају неколико сценарија за исту.”

Он додаје да су то углавном богати људи, почев од руководилаца предузећа, преко милијардера, па све до познатих личности.

На његов бизнис је, осим корона вируса и редовних геополитичких тензија у свету, позитивно утицао и избор Џозефа Бајдена за председника САД. Хабард тврди да га сваки пут када се нови председник појави на ТВ-у назове неки републиканац да каже како та земља иде дођавола и да се успут распита за цену бункера, преноси Блиц бизнис.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 18. 9. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

3 replies

  1. Ko kupuje bunkere? Oni koji su godinama plaćeni da obavljaju određene zadatke.

    Zašto kupuju bunkere? Zato što će ostatak plana uskoro da sprovedu u delo. Čeka se 6. doza

  2. Тако је @Max, тако и @Bunker!

    Било их је око 0.7 а сада их је око 0.666% (https://stanjestvari.com/2020/04/20/0666/).

  3. Samo nek kupuju. Taman da žive u podzemlju gde i pripadaju.

Оставите коментар