Џон Рајзер: Модерна медицина као секта

Као религија, медицина остаје ван домашаја евентуалне критике и избјегава битна питања, на која се одговори изискују годинама

Рембрант, Час анатомије доктора Николаса Тулпа, 1632. (Фото: Викимедија)

(PPJ Gazette, 25. 3. 2019)

Иако их мањи дио нас тако не доживљава, велика већина људи гледа на модерну медицину и докторе као на свештенике у цркви. Цјелокупна структура медицине као професије свјесно је устројена тако да одражава религијско искуство.

Кад уђете у вјерски храм, улазите у простор који припадници вјерске заједнице сматрају светим. У цркви, храму, синагоги или неком другом вјерском објекту владају одређена правила којих се чланови придржавају. Из поштовања према вјерском систему, било какав вид критике, сумњичавости или довођења у питање вјеродостојности главних поставки организације сматра се недопуштеним. Другим ријечима, чланови вјерске заједнице никад јавно не могу доводити у питање било који аспект цркве.

У медицини, љекар (свештеник, рабин) обично носи бијели мантил (одежду) који га апсолутно идентификује као високо свештенство у вјерској заједници (ординацији).  У ординацији раде медицинске (часне) сестре, које помажу љекару да се стара о пацијентима (припадницима вјерске заједнице) кад се разболе (постану запосједнути микробима). Пацијенти обично не доводе у питање љекарове (свештеникове) савјете.

Здравствени радници националног истраживачког центра за ендокринологију Русије (Фото: Иља Питаљев/Спутњик)

Разне су технике (ритуали) које медицинска професија користи да би се тијело отарасило болести (злих духова). Неке укључују уношење у организам пацијента синтетичких лијекова (свете водице), као серијског производа петрохемијске индустрије. У другим ситуацијама љекари одстрањују болест хируршки (истјеривањем демона), настојећи да одстране заражене органе (запосједнуте дијелове тијела).

Доведете ли у питање намјере или интегритет љекара и његовог бројног медицинског особља, припадници већине заједница ће вас посматрати као лудака (ђавола). Доведете ли у питање медицинске процедуре (дијелове из Библије) које су написале петрохемијске корпорације и који су чврсто уграђени у темеље школских програма свих медицинских школа, бићете означени као шарлатан, маг или псеудонаучник.

Усљед утицаја петрохемијских компанија на престижне медицинске часописе, оспорава се научност свим љекарима који се супротстављају приступу да су лијекови једини начин да се буде и остане здрав.

Фармацеутске компаније

У Римокатоличкој цркви парохијане уче да млада душа долази на свијет под сјенком прародитељског гријеха (с ослабљеним системом имуности), усљед чега је (тијело) предодређенa на живот у посједу демона (болести). Крштење светом водицом (вакцинација) је једини поуздан начин за избављење од гријехова (дјечијих болести) и припрему душе (стварање имунитета) за овоземаљски живот лишен искушења (бактерија и вируса).

Знам да ће се многи људи љутити због овог што сам написао. Ко доводи у питање философију или интегритет одређене религије не може очекивати популарност. Али, не сумњајте да је медицинска професија моћна религија с много сљедбеника. Само по себи то је жалосна чињеница, али и главни разлог што су толики људи болесни не разумијевајући зашто.

Повјерење и вјера коју смо колективно, као друштво, уложили у медицину засновани су на слијепој вјери, а не на способности медицине да лијечи људе. Медицинска догма заснована је на извјесним мутним начелима, чије пукотине постају очигледне размотри ли их човјек поближе. Управо због те чињенице ову професију су њени инжињери структурно и тржишно поставили тако да дјелује као религија.

Као религија, медицина остаје ван домашаја евентуалне критике и избјегава битна питања, на која се одговори изискују годинама, али преко којих медицински вођи и даље прелазе као да не постоје. Намјесто тога, непрестано слушамо о шарадама и донаторским конференцијама наводно у прилог истраживањима на будућем искорјењивању болести које медицинска професија и петрохемијске корпорације уопште немају намјеру да елиминишу.

Фото: Марко Ђурица/Ројтерс

Није случајно што су толике болнице у Америци и широм свијета назване по религијским организацијама и свецима. Медицинске установе пројектоване су и маркиране тако да их данас широки слојеви становништва поимају као мјеста богослужења. Чак је и класични љекарски бијели мантил смишљен тако да у свијести потрошача здравствених услуга помисао на доктора повеже с осјећајем чистунства.

Постизање да људи вјерују у вриједност медицине дугогодишњи је циљ петрохемијских компанија. Њихова неуморна преданост тој кампањи претворила је јавни сектор у велику конгрегацију навијача који славе медицинску индустрију. Заједнице широм Америке и свијета редовно прилажу велике износе новца за грађење и одржавање болничких центара.

Да не будем схваћен погрешно – постоји много добрих доктора и хирурга у свијету, и неке области медицинске праксе могу бити корисне у спасавању живота. Али већина успјеха која се приписује модерној медицини обично је у виду служби хитне помоћи, а не из области управљања болешћу и враћања здравља људском тијелу.

Фото: Александар Рокнић

Ако икад будемо хтјели побољшати здравље људских бића и унаприједити општи квалитет здравствених услуга у САД и широм свијета, мораћемо отргнути медицину из челичних раља петрохемијских корпорација. Те џиновске компаније отеле су медицину и учиниле је болесном. Морамо преусмјерити пажњу са размишљања о том како да платимо здравствено осигурање на поправку медицинске струке, да више не би људе чинила болеснијим но што јесу.

Убудуће морамо оцјењивати медицину као професију, а не слијепо уздизати њена лажна достигнућа, која су, на крају крајева, производ фармацеутских компанија, рекламирана у часописима које финансирају и уређују исте те компаније. Куцнуо је час да чланови конгрегације (јавност) престану клечати и почну сматрати традиционалну медицину (секту) одговорном за своје поступке!

Џон Рајзер (John L. Reizer), киропрактичар, бивши професор и аутор више књига, уредник сајта NoFakeNews

С енглеског посрбило, скратило и приредило: Стање ствариCategories: Посрбљено

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Хвала http://www.stanjestvari.com на тексту које је посрбило и приредило , и објавило на порталу на радост и задовољство читалаца.
    Мишљења сам да је требало да се – у оквиру текста, објави читаво размишљање професора Рајзера, као опција. Али и овако скраћени прилог је постигао пун погодак и навео на размишљање противречност у коме се налази савремени човек који је сувише неук и оптерећен бригом за преживљавање те да од “дрвећа не види шуму”.
    Још једном – искрено, хвала.

Оставите коментар