Спутњик: Зашто се Израел суочава са новим таласом пандемије, упркос великом броју вакцинисаних

Експерти британског „Дејли мејла“ страхују да реални подаци о броју оболелих у Великој Британији, САД и Израелу јасно показују да је ефикасност вакцина почела да опада

Фото: AP Photo/Oded Balilty

Израел, који је био лидер у глобалној трци за победом над вирусом корона, сада је једно од највећих жаришта пандемије. Зашто се то догодило кад је у земљи велики број вакцинисаних?

Како наводи руски портал „Доктор Питер“, позивајући се на „Блумберг“, почетком септембра Израел се суочава са новим таласом вируса корона. Према статистикама, Израел дневно бележи рекордан број заражених ковидом 19.

Експерти истичу да је нови високи показатељ заражених у Израелу повезан с тим што су се људи масовно тестирали уочи почетка школске године у земљи. Озбиљнији разлог за нови талас короне, који брине власти земље, је то што заштита коју пружају вакцине почиње да слаби због активности високо заразног „делта“ соја.

Истиче се да вакцине и даље штите од тешког тока болести, иако се у земљи степен смртности нагло повећао последњег месеца.

Валентин Катасонов: О зависности стопе вакцинације и броја заражених

Експерти британског „Дејли мејла“ страхују да реални подаци о броју оболелих у Великој Британији, САД и Израелу јасно показују да је ефикасност вакцина почела да опада.

Према последњим подацима, вакцине „Фајзер“ и „Модерна“ сада смањују ризик од хоспитализације за 75 одсто, уместо 95 одсто кад су се тек појавиле.

Британско истраживање, које је спровео Краљевски колеџ из Лондона прошле седмице, показало је да су две дозе вакцине постале приметно мање ефикасне у борби против болести.

Контрола имунитета код 8.000 Израелаца, који су примили вакцину „Фајзер“, показала је да је типична концентрација антитела на ковид-19 шест месеци након вакцинације опала око 10 пута. Своје закључке научници су објавили на сајту medRxiv.

„То још једном указује на потребу ревакцинације међу свим осетљивим групама становништва“, пишу истраживачи.

Израел од јуна води кампању за ревакцинацију људи старијих од 60 година.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 9. 9. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

1 reply

  1. Цела прича се своди на то да вакцина замени аспирин – до краја живота!
    Аспирин се, углавном, узимао по потреби, а вакцина обавезно – 2 до три пута
    годишње!
    Ко воли нек изволи!

    12

Оставите коментар