Израел Шамир: Како се не дивити Пољацима?

Два закона су донијели Пољаци против воље својих господара. Један забрањује Американцима да посједују пољске медије. Други окончава наде америчких јеврејских организација да ће ставити шапу на национализоване пољске куће 

Демонстрације у Варшави против америчког мијешања, под руским заставама (Извор: ИН4С)

Поносни људи, тврдоглави до крајности, чак и на своју штету. Непокорни! И на Русију гледају неповјерљиво, мада им је најбоље било под руком Москве, током Варшавског споразума. Руси су их вољели, преводили пољске књиге, гледали пољске филмове, удварали се пољским госпођицама. Пољаци су били господа соцлагера.

Под влашћу Запада, Брисела и Вашингтона, није им тако пријатно. Пољаци су постали водоинсталатери у Лондону – ако имају среће, а у Сједињеним Америчким Државама их потпуно незаслужено презиру. Не преводе им књиге, нестала је филмска индустрија. Али је остао величанствени пољски понос.

Два закона су донијели Пољаци, одједном – против воље својих господара. Један – забрањује Американцима да посједују пољске медије. Баш као у Русији! И на основу тога неће бити обновљене лиценце највећег антивладиног ТВ канала Дискавери, који Пољској продаје уобичајене либералне трикове. Други закон – окончава наде америчких јеврејских организација да ће ставити шапу на хиљаде пољских кућа које су национализоване током социјализма. Сад је законом прецизиран рок застарелости, који је у већини случајева истекао. И зато ће хиљаде пољских породица остати под својим кровом и неће постати подстанари прекоокеанских јеврејских организација. Наљутили се у Израелу, вратили амбасадора на консултације! Брисел је веома незадовољан због забране америчкој телевизији да у Пољској слободно води пропаганду сексуалних иновација! А Пољаци ни да трепну!

Дојче веле: Реституција у Пољској – спор око имовине Јевреја

Само по једном питању, чини се, прихватају уступке – донијели су закон о приоритету свог законодавства над Европском унијом и о опозиву судија. Идеја је добра, јер су судије – као што је примијетио Лењин – најреакционарнији елемент државног уређења. Ништа добро народ није видио од судија. Кад треба затворити Асанжа – само извол’те. А да га штите – никад! Међутим, под притиском Брисела, изгледа да се Варшава по овом питању смирила – иначе им не би дали новац. Прогласити приоритет свог права може само Русија.

Углавном, свака част Пољацима. И са независношћу им добро иде. Биће могуће даровати им Лавов и Станислав, кад се обнови Варшавски споразум, јер Украјинци нису оправдали повјерење друга Стаљина.

Посрбио: Желидраг Никчевић

Опрема: Стање ствари

(ИН4С, 27. 8. 2021)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар