Уместо химне Србије учитељица у Новом Пазару пустила бошњачку песму „Ја син сам твој”

Такав чин у Новом Пазару представља девастирање и урушавање химне и државних симбола Републике Србије, истакао је министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић

Нови Пазар (Фото: З. Анастасијевић)

Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић изјавио је данас да је скандал пуштање тзв. химне санџачких Бошњака уместо химне „Боже правде” у једном одељењу Основне школе „Рифат Бурџовић – Тршо” у Новом Пазару и најавио да ће просветна инспекција утврдити одговорност учитељице и директора те школе.

Ружић је истакао да овај случај представља непоштовање државе и свих њених симбола и свега што, како је казао, држава пружа свим њеним грађанима и грађанкама.

„Такав чин у Новом Пазару представља девастирање и урушавање химне и државних симбола Републике Србије. Због тога ће просветна инспекција поступати промптно и у складу са законом утврди одговорност и учитељице и директора”, навео је Ружић, саопштено је из ресора просвете.

Истакао је да држава обезбеђује велики степен равноправности и права свим националним мањинама када је реч о остваривању права на језик, културу и образовање, јавља Танјуг.

Ружић је навео да се у школама у Србији настава у потпуности изводи на осам језика националних мањина, да се одобравају и штампају уџбеници на језицима тих мањина, као и да је кроз посебан предмет – матерњи језик са елементима националне културе на 16 језика националних мањина омогућено чување националне културе, језика и идентитета.

Бошњачко национално вијеће против химне „Боже правде” на почетку школске године

„Мало је земаља у којима представници мањина могу да се уписују у јавне књиге на свом писму, обраћају у општини на свом језику, имају позитивну дискриминацију при запошљавању, где се исписују топоними на језицима мањина. Ретко која земља је хваљена на ову тему као Србија”, навео је министар.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 2. 9. 2021)

Прочитајте још

Ja sin sam tvoj

U plavo Božije prijestolje
Kliču zvuci s bogomolja
To su pjesme zemlje moje
Gdje huče gore i šume polja

Mila sura i žestoka
Sandžak je zemlja ponosna
Čuvam te kao i dva oka
Ja sin sam tvoj zemljo
Ja sin sam tvoj

Tamo na Limu zlatno zrnce
A na Ibru zora plava
Nad Pazarom spava sunce
Niz Pešter se razlila Vapa

Mila sura i žestoka
Sandžak je zemlja ponosna
Čuvam te kao i dva oka
Ja sin sam tvoj zemljo
Ja sin sam tvojCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар