У Тексасу ступио на снагу закон о забрани абортуса

Осим што забрањује абортус после шесте недеље, овај закон даје могућност грађанима да туже клинике које га не поштују, а заузврат могу на суду да добију до 10.000 долара

Застава Тексаса (Фото: Pixabay)

Закон о забрани абортуса после шест недеље трудноће ступио је данас на снагу у савезној америчкој држави Тексас.

Овај ригорозни закон су пред Врховним судом покушале да оборе организације које се боре за право на абортус, али је Врховни суд САД одбио њихов захтев.

Врховни суд САД (Фото: Викимедија)

Према наводима организација које се боре за право на абортус, од 85 до 90 одсто интервенција обави се после шесте недеље трудноће, што значи да ће многе клинике морати да се затворе.

Осим што забрањује абортус после шесте недеље, овај закон даје могућност грађанима да туже клинике које га не поштују, а заузврат могу на суду да добију до 10.000 долара.

Оваква забрана није донета ни у једној држави од 1973, када је Врховни суд дозволио право на абортус у случају Роу против Вејда.

Марија Стајић: Случај Роу против Вејда – друштвене околности које су довеле до легализације абортуса у САД

Суд је тада донео пресуду којом је закон Тексаса који је забрањивао абортус стављен ван снаге јер је, по пресуди суда, у супротности са Уставом САД. Овом пресудом није укинут само закон у Тексасу, него и сви слични законио широм САД.

Гувернер Тексаса потписао је закон 19. маја, али се он до сада није примењивао јер је оспораван пред судовима, подсећа Глас Америке.

Опрема: Стање ствари

(Танјуг/Вечерње новости, 1. 9. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. Овај закон је познат и као the Texas heartbeat bill. Откуцаји срца нерођеног детета најчешће буду разазнати око 6-те недеље трудноће.

Оставите коментар