Дејли мејл: Аустралија уместо „преминуо од ковида“ уводи термин „преминуо са ковидом“

Лекарима је било тешко да формулишу у којој мери је заиста вирус допринео смрти њихових пацијената, истакао доктор Џереми Мекеналти

Фото: Sputnik/Vladimir Astapkovich

Аустралијa je почела да евидентира преминуле пацијенте на другачији начин него што је то током пандемије до сада била пракса. Уместо „преминули од ковида“, пацијенте ће од сада евидентирати као „пацијенте преминуле са ковидом“.

Аустралијски NSW током викенда је објавио да је шест особа умрло са ковидом 19, чиме је укупан број умрлих од овог вируса порастао на 89 од 16. јуна.

Доктор Џереми Мекеналти рекао је на дневном брифингу да је до промене начина евиденције и рачунања дошло зато што је тешко донети закључак да ли је неко умро директно од ковида или због неких других придружених болести, преноси Дејли мејл.

Велт: Корона највјероватније није била узрок смрти у 80% случајева приписаних ковиду од почетка јула у Њемачкој

,,Знамо да кад старији људи умру, могу имати низ коморбидитета, а такође и то што су стари већ повећава ризик од смрти”, рекао је Мекеналти.

,,Ковид често може довести до смрти, али не мора. Понекад се чини да су се неки пацијенти који су нажалост умрли, пре смрти опоравили од ковида, а онда умрли од нечега другог. Пријављујемо људе који су умрли са ковидом, осим ако постоје јасне индикације да је ковид директно изазвао смрт“, истакао је Мекеналти.

Додао је да је лекарима који су бринули о пацијентима било тешко да формулишу у којој мери је заиста вирус допринео смрти њихових пацијената.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 31. 8. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар