Политика: Све чешћи протести због оштрих мера аустралијске владе

Савезни премијер Скот Морисон поновио да ће земља моћи да изађе из „локдауна” тек кад број вакцинисаних са обе дозе пређе 70 процената, а сада је на овај начин имунизовано 33 одсто Аустралијанаца

Фото: FoNet/aljazeera.com

МЕЛБУРН – Одлуком државних власти од синоћ је у дванаест најугроженијих општина Сиднеја уведен полицијски час, као што је то био случај с Мелбурном прошле седмице. Оштре мере аустралијских власти биле су повод за нове протесте током протеклог викенда. Било је то друго окупљање грађана незадовољних антикорона мерама у Аустралији.

За разлику од протеста одржаних крајем прошлог месеца, ови су били обимнији и озбиљнији. Најпре су у суботу одржани протести у Мелбурну, Сиднеју и Бризбејну, а затим су се следећег дана окупили демонстранти дуж границе Квинсленда и Новог Јужног Велса.

Најдраматичније је било у центру Мелбурна, где се окупило више од пет хиљада незадовољних грађана (од којих већина није носила маске), који су тражили одузету слободу, али и оставку актуелног премијера Викторије Данијела Ендруза. Демонстранти су кренули према парламенту Викторије и ту се део протестаната наоружаних запаљеним бакљама сукобио с полицијом која је била приморана да користи бибер-спреј како би их растерала. Биланс овог протеста је на стотине ухапшених, док је најмање девет полицајаца завршило у болници. Према речима комесара полиције Шејна Патона, ово су биле најнасилније демонстрације у последњих 20 година. Патон је рекао и да ће сваки учесник протеста који буде идентификован на снимцима добити казну у износу од 5.500 долара. И док полиција још ради на идентификацији што већег броја учесника протеста, очекује се да ће укупна вредност казни које ће бити изречене прећи милион долара.

Премијер Ендруз је истог дана најавио да се рестриктивне мере с подручја Мелбурна проширују на целу државу Викторију, након што је откривено да је повећан број заражених у регионалном граду Шепартону, с том разликом што у регионалним деловима Викторије неће бити полицијског часа.

Сиднеј продужио „закључавање“ до краја септембрa: Полицијски час и обавезна маска на отвореном

У Сиднеју, престоници Новог Јужног Велса, било је распоређено више од 1.500 полицајаца који су у суботу успели да спрече окупљање већег броја људи у Викторија парку близу центра града. Том приликом дошло је до мањег сукоба демонстраната и полиције. Полиција је написала више од 260 казни и ухапсила 47 особа због кршења мера јавног здравља. Истог дана у држави је забележен рекордан број од 835 заражених.

У односу на Мелбурн и Сиднеј, протести у Бризбејну прошли су мирно. Упркос присуству великог броја полицијских службеника, ниједна особа није ухапшена. Више од пет хиљада људи окупило се у Ботаничкој башти у центру Бризбејна и наставило да маршира према центру града. И поред тога што организатори нису тражили дозволу за марш кроз град, полиција је дозволила да се марш настави. Потпредседник владе Квинсленда Стивен Мајлс окарактерисао је ово окупљање као потпуно занемаривање здравствених мера и додао да је згрожен оваквим поступцима.

У недељу је одржан протест и у пограничном делу између Квинсленда и Новог Јужног Велса. Демонстранти су се окупили у два погранична града – Кулангата у Квинсленду и Твид Хедс у Новом Јужном Велсу. Том приликом један од демонстраната који се појавио на коњу позивао је народ с друге стране да слободно пређе границу, јер, како је рекао, „не могу нас све ухапсити”, док је други демонстрант носио плакат са сликом Адолфа Хитлера упоређујући здравствена ограничења са Трећим рајхом. Биланс овог протеста је осам ухапшених, док су на лицу места уручене 54 казне учесницима протеста, који би, по речима Дејвида Елиота, министра полиције и хитне службе Новог Јужног Велса, могао директно да утиче на продужење мера закључавања у овој држави.

Извор: off-guardian.org

Савезни премијер Аустралије Скот Морисон јуче је поновио да ће Аустралија моћи да крене напред и ужива у већим слободама тек када број вакцинисаних са обе дозе пређе 70 процената. Број имунизованих и другом дозом у Аустралији попео се на 33 процента, док је више од половине одраслог становништва примило прву дозу вакцине.

Јелица Бјеловић Буџес

Опрема: Стање ствари

(Политика, 24. 8. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Protivnici vakcine ili COVID IDIOTS kako nas caste tunjavi I metiljavi, imaju drugu vrstu otpora .Zakazu da ih bodu onda se ne pojave ili otkazu, Samo u drzavi Victoria, 15 hiljada propane dnevno.

Оставите коментар