Грчка: Невакцинисани радници мораће да се подвргну једном брзом тесту недељно

Тестирања ће се спроводити у приватним објектима, а трошкове тестирања у износу од 10 евра плаћаће појединац који је подвргнут тестирању

Фото: АП

АТИНА – Грчка влада планира да уведе нове услове везано за тестирање на ковид-19 и додатна ограничења људима који нису вакцинисани, изјавио је данас грчки министар здравља Василис Килилијас.

„Од 13. септембра до 31. марта, сви радници у приватном и јавном сектору без потврде која доказује вакцинацију или опоравак од ковида у последњих шест месеци, мораће да се подвргну једном брзом тесту недељно”, изјавио је Килилијас, а преноси агенција АП.

Два теста недељно биће потребна људима који раде у академским круговима, туризму, ресторанима, кафићима, баровима и забавним садржајима, као и ученицима и студентима, додао је министар.

Тестирања ће се спроводити у приватним објектима, а трошкове тестирања у износу од 10 евра плаћаће појединац који је подвргнут тестирању.

Саопштено је и да влада намерава да покрије трошкове тестирања ученика.

Атина: Нереди због најављене обавезне вакцинације

Наглашавајући да је невакцинисано више од 90 одсто пацијената са ковидом-19 у грчким одељењима интензивне неге, Килилијас је рекао да ће простори за забаву и предузећа која послужују храну и пиће моћи да примају само људе који су вакцинисани или су се недавно опоравили, а верификационе провере ће се обављати на улазу кроз апликацију која скенира здравствене потврде.

Невакцинисани људи моћи ће да уђу у биоскопе, позоришта, музеје, археолошка налазишта и теретане само уз доказ о негативном брзом тесту не старијем од 48 сати.

Маске ће бити обавезне за све у затвореним јавним просторима и на отвореном простору на којем влада велика гужва.

Доказ о вакцинацији, опоравку или негативном брзом тесту у протеклих 48 сати биће потребан и за путовање авионом, возом, бродом или аутобусом на велике удаљености за све особе старије од 12 година.

За децу узраста од 5 до 12 година прихватљиво је самотестирање.

Министар Кикилијас је нагласио и да неће бити грејс периода за претходно најављену суспензију са посла од 1. септембра за здравствене раднике и особље старачких домова који одбијају да се вакцинишу, преноси Танјуг.

Фото: CC0

У Грчкој се у последњих неколико недеља бележи константан пораст новоинфицираних и смртних случајева од корона вируса, као и хоспитализација и интубација.

Кревети на интензивној нези за пацијенте са ковидом попуњени су више од 68 одсто, показују подаци министарства здравља.

У тој земљи је дато више од 11 милиона доза вакцина, од којих је 5,6 милиона људи сада потпуно вакцинисано.

Грчка, са популацијом од око 11 милиона, пријавила је преко 560.000 потврђених случајева корона вируса и 13.422 смртних случајева од почетка пандемије.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 24. 8. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

1 reply

  1. Лудило не престаје. Докле више терор тројства вакцина тестова и маски?

Оставите коментар