Варшава: Историчари холокауста не морају да се извине за тврдњу да је један пољски сељак предао Јевреје Немцима

Пољски апелациони суд преиначио одлуку суда у Варшави да се Барбара Енгелкинг и Јан Грабовски морају извинити због тврдњи да је сељанин Едвард Малиновски предао Јевреје нацистичким Немцима

Аушвиц (Извор: Телеграф)

ВАРШАВА – Пољски апелациони суд пресудио је данас да два историчара оптужена да су у књизи о холокаусту укаљала углед пољских сељака, не морају да се извине, чиме је одбачена ранија пресуда нижег суда у Варшави.

У фебруару је суд у Варшави донео пресуду да се Барбара Енгелкинг и Јан Грабовски, аутори књиге „Следи ноћ: судбина Јевреја у одабраним окрузима окупиране Пољске”, морају  извинити због тврдњи да је сељанин Едвард Малиновски предао Јевреје нацистичким Немцима, пише Ројтерс.

Неки академици су тада оценили да би ова пресуда могла да угрози даља истраживања о улози Пољске у Другом светском рату.

„Пресуда донета данас је огромна ствар, не само за мене и моје колеге, већ и за читаву хуманистичку професију овде”, рекао је Грабовски за Ројтерс.

Пољски владајући националисти кажу да су студије које указују на саучесништво неких Пољака у убиствима Јевреја од стране нацистичке Немачке, покушај обешчашћења Пољске, која је, како наводе, поднела огромне губитке током Другог светског рата.

Случај је покренула нећака поменутог у књизи, Малиновског, а финансирала га је Пољска лига против клевете, десничарска националистичка невладина организација која се противи наводима о пољској умешаности у убиствима Јевреја.

Улаз у логор Аушвиц (Извор: Википедија)

Судија Апелационог суда одбацио је тужбу против историчара, истичући и важност слободе академског истраживања и потребу да се избегне застрашујући ефекат који би могао да заустави даље студије, преноси Танјуг.

„Ово је од посебног значаја у питањима која представљају важан елемент јавне расправе, покрећући важна друштвена питања у вези са историјом државе и нације”, рекао је судија.

Шеф Пољске лиге против клевете, Мациеј Свирски објавио је на свом Твитер налогу да нећака Малиновског планира да се „бори даље” и поднесе ванредну жалбу Врховном суду.

Јеврејско становништво у Пољској од око 3,2 милиона било је најбројније у Европи за време Другог светског рата.

Готово сви пољски Јевреји су убијени, од којих многи у концентрационим логорима, док је још три милиона грађана Пољске изгубило живот током нацистичке окупације те земље у Другом светском рату.

Значајан број истраживања сугерише да, док је хиљаде Пољака ризиковало своје животе како би помогло Јеврејима, хиљаде Пољака је такође учествовало у холокаусту, наводи Ројтерс.

Многи Пољаци, како додаје британска агенција, не прихватају такве налазе истраживања.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 16. 8. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар