Њујорк тајмс о деоници аутопута Бар-Бољаре: Пут од нигде до никуда

Немам доказе још увек, али све ово указује на корупцију. Са економске стране, аутопут је вероватно неисплатив, рекао премијер Црне Горе Здравко Кривокапић

Фото: Shutterstock

Један од најскупљих путева на свету се након планина и клисура преко којих пролази завршава у блатњавом пољу у засеоку са двадесетак кућа од којих су многе празне, пише Њујорк тајмс описујући деоницу аутопута Бар – Бољаре, коју назива путем од нигде до никуда.

Пут који су изградили Кинези треба да буде отворен у новембру, две године након рока, и коштао је скоро милијарду евра после шест година рада, наводи лист и додаје да је Црна Гора сада дужна Кини више него трећину годишњег буџета, преносе подгоричке Вијести.

И премијер Здравко Кривокапић је аутопут описао као мегаломански пројекат који иде „од нигде до никуда“ и који је затегао државне финансије.

Здравко Кривокапић (Фото: AP/Risto Bozovic)

Наводи се и да је Кина пројекат аутопута славила као рани тријумф „Појас и пут“ иницијативе и да су се њиме спојиле амбиције Кине и Мила Ђукановића, који је био премијер када су радови почели.

„Немам доказе још увек, али све ово указује на корупцију. Са економске стране, аутопут је вероватно неисплатив“, рекао је Кривокапић за Њујорк тајмс.

Иницијални планови су били да пут направи од Црне Горе регионалну тачку за транспорт и да подстакне развој севера Црне Горе, али пошто нема новца да се наставе радови, отвара се простор за спекулације о стварним циљевима Кине на Балкану и мотивима претходне владе да покрене такав пројекат.

Абазовић: Невероватан „дил“

Потпредседник Владе Дритан Абазовић је за Њујорк тајмс рекао да нема ништа против Кине, али да доводи у питање мудрост да се узме огроман кредит од Кине да би се унајмила кинеска компанија која би довела кинеске раднике и сав новац вратила у Кину.

„Направили су невероватан дил у интересу Кине. За нашу страну, то је катастрофа“, цитира лист Абазовића и подсећа да је од Европске уније затражио помоћ у рефинансирању кредита.

Црногорци се надају да ће кинески дуг преузети европске или америчке банке

Ђукановић одбацује жалбе нове владе називајући их „политичком буком“ и у интервјуу је инсистирао да Кина није заинтересована да се меша у послове у Црној Гори.

Ђукановић и ситуацију око аутопута види као руску шему да оствари утицај у Црној Гори, а Њујорк тајмс подсећа да проруски чланови Парламента нису део нове владе, али да је углавном подржавају због непријатељства према Ђукановићу.

Њујорк тајмс подсећа и да је амерички гигант Бехтел био заинтересован за пројекат, али да је био скромнији и јефтинији.

Опрема: Стање ствари

(N1, 15. 8. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

1 reply

  1. „Њујорк тајмс подсећа и да је амерички гигант Бехтел био заинтересован за пројекат, али да је био скромнији и јефтинији.“
    Ово сигурно није истина. Знамо по цени километра по којој граде у Србији тј. КиМ. Како веровати онда целом чланку?!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading