Црногорци се надају да ће кинески дуг преузети европске или америчке банке

Кинески зајам је подигнут 2014. године код државне Кинеске извозно-увозне банке (ЕXИМ) са шестогодишњим грејс периодом и додатним роком доспећа од 14 година

Да ли ће аутопут бацити Црну Гору у „дужничко ропство“ (Фото: Снимак екрана)

ЛОНДОН – Министар економског развоја Јаков Милатовић тврди да је Црна Гора на неколико недеља од постизања договора са европским и америчким банкама о замени или рефинансирању готово милијарду долара дуга према Кини и нада се да ће смањити каматну стопу на дуг испод један одсто.

Црна Гора је 2014. године позајмила 944 милиона долара од Кине за финансирање деонице пута од 41 км, коју су опоненти тадашњег премијера Мила Ђукановића прозвали „пут у нигде”, рекавши да показује типично расипништво током његове власти.

Ђукановић је, додаје се, те оптужбе негирао.

„Преговарамо са бројем западних банака из Европе и Сједињених Држава. Засигурно је да ће договор бити склопљен са западним банкама”, рекао је Милатовић у изјави за Ројтерс.

Додао је да тражи каматну стопу од „мање од један одсто” за дуг.

„Постоје две могућности: прва је рефинансирање, а друга замењивање зајма, док је трећа опција комбинација претходне две”, рекао је министар и каже да је оптимистичан по том питању, као и да верује да Црна Гора може добити и много боје услове.

Милатовић је, преноси агенција, одбио да каже које су европске или америчке банке у питању, али је на питање када би могло доћи до решења рекао: „Ускоро – мислим да су недеље у питању”.

Кинески зајам је подигнут 2014. године код државне Кинеске извозно-увозне банке (Ексим) са шестогодишњим грејс периодом и додатним роком доспећа од 14 година.

Главница већ почиње да се исплаћује.

Неименовани извор за којег Ројтерс каже да је упознат са преговорима, изјавио је да ће Црна Гора вероватно заменити дуг и наставити преговоре о рефинансирању, а затим прекинути замену када се преговори о рефинансирању успешно заврше.

У поднаслову „Заробљена држава”, Ројтерс пише да је Црна Гора вековима била суочена са променама великих сила, мада се, како наводе, након раскида државне заједнице са Србијом 2006. године придружила НАТО-у 2017. године и гаји наде да ће постати чланица ЕУ у овој деценији, преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 7. 7. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Ako Montenegro ne vrati dug , onda Kineska Banka ima pravo da zapleni u vrednosti te sume sta god hoce sem vojnoga I diplomatskoga vlasnistva. Luka Bar mi pada na pamet. Svakako EU ne odgovara da Kinezi se jos vise ucvrste .

    3
    1

Оставите коментар