Рајтшустер: Једно њемачко рјешење за Авганистан – Вакцинишите их!

У Кабулу се људи пењу на авионе, у очајању ступајући у сигурну смрт. Женама пријети закључавање у четири зида. И шта на то каже посланик Лаутербах? Да их треба вакцинисати!

Карл Лаутербах (Извор: reitschuster.de)

(Рајтшустер, 17. 8. 2021)

Отворено признајем: кад год се зачудим стању у Њемачкој, сваки пут се понадам да сам просто сувише критички настројен и да све посматрам превише песимистички. Да у стварности није све ипак толико лоше. И да губљење осјећаја за стварност коју препознајем у многим областима живота ипак није толико како мени дјелује. И онда ово. Карл Лаутербах предлаже да се Авганистану пошаљу вакцине. Испрва сам помислио да је у питању сатира.

И тиме би се овај чланак могао и завршити. Шта би боље могло показати губљење везе са стварношћу једног политичара од овакве изјаве посланика Социјалдемократске партије Њемачке (поред Хришћанско-демократске уније једна од двије највеће странке у Њемачкој, тренутно заједно у коалиционој влади  – нап. Стања ствари). Чак би се и то могло посматрати као појединачни случај да управо тај исти Лаутербах није икона оних забринутих короном и крунски свједок тврде линије њемачке владе, који не силази с државних медија.

Убрзана евакуација из Кабула (Фото: АП – Р.Г.)

Ослони ли се човјек на здраву памет и прати Лаутербахове изјаве без предрасуда, не може да се не запита о, дипломатски речено, његовом душевном стању.

Данас је на Твитеру објавио сљедеће: „Вакцинама истиче рок трајања. Потребно нам је брзо, небирократско рјешење. Вакцине се нпр. могу прослиједити у Авганистан. Тамо је 2 одсто вакцинисаних.“

У ком свијету живи овај човјек? У Кабулу се људи пењу на авионе, у очајању ступајући у сигурну смрт. Женама пријети закључавање у четири зида. И шта на то каже Лаутербах? Да их треба вакцинисати.

При том ме уопште не плаши сам Лаутербах – ограниченост његових погледа види му се на лицу. Али да неко попут Лаутербаха не силази с медија, и има толики утицај не само на расположење у земљи, већ и на њемачку владу, лично ме знатно више плаши него сам вирус.

Борис Рајтшустер

С њемачког посрбило, скратило и приредило: Стање ствариCategories: Посрбљено

Tags: , , , , , ,

1 reply

  1. Ovde ga iskidaol: “ограниченост његових погледа види му се на лицу“.

    11

Оставите коментар