Бошњачки генерали подржали команданте „Бљеска”

Сарајево уступа истрагу Загребу, док званичници Хрватске поручују како ће стати уз своје ратне команданте

Колона српских избеглица из Хрватске 1995. (Фотодокументација „Политике”)

БАЊАЛУКА – „Наше мишљење је да је операција Хрватске војске ’Бљесак’ била легитимна војна операција и желимо да верујемо да је спроведена у складу с међународним ратним правом и да у том конкретном случају нема правног основа за командну одговорност 14 генерала”, кажу у Удружењу генерала БиХ реагујући на акције које Тужилаштво БиХ предузима у вези с поступком против официра хрватске војске и полиције. У вези с намером Тужилаштва БиХ појавиле су се нејасноће, јер се не зна који су мотиви тужилаца из Сарајева. Ова правосудна институција упутила је својеврсну „замолницу” хрватским властима, у којој Хрватској сугерише да преузме истрагу за својих 14 генерала.

Међутим, појавили су се гласови да правосуђе у Сарајеву тим чином можда покушава да уступи предмете и документацију за злодела почињена у овој акцији, која им је достављена углавном из Републике Српске. На ту могућност указују и реакције највиших хрватских званичника, који наглашавају како ће „стати уз своје генерале” и да неће дозволити да они буду процесуирани. Стога се из РС питају да ли ће коначни епилог бити уступање документације Хрватској, која ће потом обуставити истрагу и ставити тачку на дешавања из 1995. кад су из западне Славоније протерани Срби и када су страдале 283 особе. Наиме, Тужилаштво БиХ је упутило замолницу за пружање међународне правне помоћи у случају 14 заповедника хрватске војске, које терети да су учествовали у издавању наредби за неселективно гранатирање и артиљеријско деловање с подручја Хрватске по цивилним циљевима и небрањеним местима Градишке и Дубице. На замолницу су реаговали из Удружења генерала БиХ, чији су чланови, међу осталима, и Атиф Дудаковић, Рамиз Дрековић и Сакиб Махмуљин, казавши како се надају да они неће испаштати због „лоших односа” власти у Сарајеву и Загребу. У складу с тим додају како им није била јасна намера Тужилаштва БиХ кад су послали замолницу, истичући како верују да ће „лопта бити враћена у Сарајево”.

Веритас: Хрватски генерали још на слободи упркос злочинима над Србима у акцији „Бљесак“

„Да ли ће војни ауторитети, генерали и у Хрватској и БиХ бити колатерална штета, остаје да видимо. Очигледно је да су и босанскохерцеговачки и хрватски генерали ’убачени у арену’”, подозревају у овом удружењу.

Пензионисани генерали хрватске војске одржали су у четвртак састанак с премијером Андрејем Пленковићем, након чега је истакнуто да је БиХ овим потезом све у вези са процесуирањем препустила Хрватској. Слањем замолнице Хрватској, истакао је хрватски премијер Андреј Пленковић, Тужилаштво БиХ привремено је обуставило процесуирање 14 високих војних хрватских званичника.

Хрватски председник Зоран Милановић у говору на прослави „Олује” у Книну поручио је БиХ како је реч о „недоказаним делима”, те да ће Хрватска „заштитити своје ратне заповеднике”, уз поруку да тај филм „неће гледати”. Павао Миљавац, један од генерала чије процесуирање у Хрватској тражи Тужилаштво БиХ, изјавио је да је једна варијанта да Хрватска то одбије па да се против њих подигне оптужница у БиХ, док је друга да „Министарство правосуђа види што се ту може”.

„Министарство правосуђа ће проучити ту документацију да види треба ли је предати Државном тужилаштву. Они ће то проучити и донети одлуку. Ја не могу да прејудицирам, они могу на крају то одбацити и тако решити питање”, рекао је недавно Андреј Пленковић.

Младен Кременовић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 15. 8. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , ,

Оставите коментар