Роберт Сидлецки: Америчка медицинска асоцијација наставља путем политичког екстремизма

Подршка теорији критичне расе други је радикално левичарски став који је Америчка медицинска асоцијација заузела на свом последњем састанку

Америчка медицинска асоцијација (АМА)

Последњих неколико деценија Америчка медицинска асоцијација (АМА) била је – да цитирам Владимира Лењина – поуздан и „користан идиот“ освешћене левице. На пример, 2010. године, супротно жељама многих, ако не и већине њених чланова, АМА је подржала озлоглашени левичарски план здравственог осигурања познат као Обамакер. Године 2014. усвојила је резолуцију којом се противи услову обавезном у већини држава: наиме, да пре него што неко промени пол у службеним документима, прво мора да се подвргне операцији промене пола. Године 2019. донела је одлуку да се дозволи промена пола у службеним документима без икаквог претходног прегледа особе која тај захтев подноси. И на састанку у јуну 2021. АМА је наставила да се креће надоле – путем левичарске, политичке освешћености: прво, усвојивши резолуцију која подржава уклањање биолошког пола из јавног дела извода из матичне књиге рођених, и друго, тиме што је подржала теорију критичне расе.

Према речима изабране председнице одбора АМА, др Сандре Адамсон Фрајхофер:

„Означавањем пола у изводима из матичне књиге рођених као мушког или женског, и стављањем тих информација у јавни део извода подржава се мишљење да је означавање пола трајно и тиме се не препознаје медицински спектар родних идентитета. Ова врста система категоризације такође ризикује да угуши самоизражавање и самоидентификацију појединаца, доприноси маргинализацији и умањује значај те мањинске групе људи.”

Међутим, од памтивека, у време рођења детета, родитељи, лекари, бабице и медицинске сестре су скоро 100% времена успевали да на основу спољних гениталија детета успешно одреде и пол тог детета. (напомена: Постоје ретки случајеви – око 0,02% – где се пол детета из неког разлога не може поуздано одредити при рођењу.) Није било никаквог нагађања; објективне чињенице и разум утврђивали су истинитост ствари. Сада АМА изјављује да су десетинама хиљада година скоро сви који су икада живели погрешно одређивали пол новорођенчади. Разумели бисмо да овакав став који се супротставља стварности заступа нека левичарска група или политичар, за ког осећања и идеологија надмашују чињенице и разум. Али да АМА подржава овакво нешто, заиста је несхватљиво. Просто да се човек озбиљно запита шта се то предаје на америчким медицинским факултетима. Ја свакако не бих желео да ме прегледа лекар који не може да разуме оно што петогодишње дете сасвим јасно схвата.

Фото: Unsplash

Подршка теорији критичне расе други је радикално левичарски став који је АМА заузела на свом последњем састанку. На састанку су делегати усвојили смернице осмишљене да помогну медицинским установама у „спречавању и решавању проблема системског расизма, експлицитне и имплицитне пристрасности и микроагресија“. Као што је повереник АМА др Вилард Едвардс изјавио: „Системски расизам у медицини најозбиљнија је препрека напретку здравствене једнакости и одговарајуће медицинске неге.“

Резолуција следи стратешки план који је АМА објавила у мају и чији је циљ да се „демонтира структурални расизам почевши од саме организације АМА“. Као што је наведено у саопштењу за јавност у ком се тај план најављује:

„Оквир плана – који је кључан у раду АМА Центра за здравствену једнакост и за који су одговорни руководство, чланство и спољни актери АМА – вођен је огромном потребом за решењима усредсређеним на једнакост, ради суочавања са штетом изазваном системским расизмом и другим облицима угњетавања црнаца, Латиноамериканаца, домородаца, Азијата и других особа другачије боје коже, као и особа које се идентификују као LGBTQ+ и особе са инвалидитетом.”

И резолуција и план проистичу из „теорије критичне расе“. Теорија критичне расе је идеологија која дели народ Америке и сматра да је Америка расистичка земља, а да су сви белци, хришћани и хетеросексуални људи – а нарочито мушкарци – били и још увек јесу тлачитељи. Штавише, ова теорија скоро све институције у Америци сматра непоправљиво расистичким и због тога их је потребно демонтирати. Индивидуална одговорност се сматра небитном; једино што је важно јесте групни идентитет. Историја и чињенице су намерно искривљене да би представиле само лажну слику коју заговарају теоретичари критичне расе. Жестоке битке у вези с теоријом критичне расе сада се воде широм Сједињених Држава, посебно у државним и приватним школама од предшколског до 12. године, где многи школски одбори и наставници покушавају да индоктринирају ученике овом сепаратистичком идеологијом. Срамотно је за Америчку медицинску асоцијацију што подржава ову идеологију мржње.

Роберт Сидлецки: Да ли је ЦИА политика идентитета важнија од америчке безбедности

На прошломесечном састанку, АМА је наставила да хода стазом левог екстремизма направљеном од жуте цигле, као пут који води до чаробњака из Оза, подржавајући резолуције које се залажу за то да се биолошки пол новорођенчади уклони из јавног дела извода из матичне књиге рођених, као и сепаратистичку идеологију познату као теорија критичне расе. Кад би само АМА признала стварност уместо фантазије и подржала политику која уједињује, а не ону која дели Америку, свима би нам било боље у уму, телу и души.

Опрема: Стање ствари

(iFamNews – Србија, 11. 8. 2021)



Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading