Роберт Сидлецки: Да ли је ЦИА политика идентитета важнија од америчке безбедности

Још једном је америчка влада поклекла пред „освешћеним“  богом политичке коректности тако што је идентитет једне особе – а не њену стручност и карактер – узела за главну квалификацију за посао

Фото: АФП/Гети

„Ја сам жена друге боје коже… Ја сам цисродни миленијалац… Ја сам интерсекционална особа… Одбијам да интернализујем погрешне патријархалне идеје о томе шта жена може или треба да буде“, наводи једна агенткиња у новом споту за регрутацију (једном од многих) Централне обавештајне агенције (ЦИА), која је водећа федерална владина агенција задужена за прикупљање обавештајних података ради заштите Американаца у земљи и иностранству. Заправо, једина идентитетска „кућица“ коју агенткиња у споту није штриклирала јесте да је она – Американка.

Још једном је америчка влада поклекла пред „освешћеним“ (енг. woke) богом политичке коректности тако што је идентитет једне особе – а не њену стручност и карактер – узела за главну квалификацију за посао (и то за изузетно важан посао!), и тако угрозила безбедност Америке.

Нажалост, овај спот агенције ЦИА део је шире кампање „освешћености“ у америчком војном, обавештајном и безбедносном сектору чији је циљ регрутовање, запошљавање и унапређење запослених на основу расе, пола, етничке припадности, сексуалне оријентације и родног идентитета. Карактер и стручност потиснути су у споредни план, док у први план избија радикално основно уверење да је идентитет неке особе најважнија квалификација. Амерички непријатељи увелико налазе утеху у чињеници да неће морати да се суоче с најбољим и најсјајнијим представницима Америке већ с оним мање квалификованим али најосвешћенијим.

Можемо само да замислимо какав бес би се излио да је у споту за регрутацију ове агенције приказан хетеросексуални белац и хришћанин који штриклира све кућице с којима се индентификује. У етру би све одзвањало од повика о расизму и надмоћи белаца, а промотивни спот не би био емитован више од једном. Штавише, вероватно никада не би ни изашао из продукцијске собе.

Једино питање које се налази пред вредним, традиционалним Американцима јесте када ће им бити доста свега овога и када ће захтевати од наше владе, посебно од њених виталних војних и обавештајних грана – као и од свих послодаваца – да се придржавају Закона о грађанским правима из 1964. године, а не да регрутују, запошљавају или унапређују особе на основу расе, пола, етничке припадности, сексуалне оријентације и слично? Заиста, када ће Американци устати да коначно затраже крај дискриминације и политике Џима Кроуа?

Надам се да ће то учинити пре него што противници Америке у свету искористе ове неквалификоване особе запослене у владиним агенцијама које су задужене за заштиту америчких живота.

Аутор је генерални саветник и директор Outreach-а за Међународну организацију за породицу

Део наслова и опрема: Стање ствари

(iFamNews-Србија, 7. 5. 2021)

Прочитајте још



Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading