Парламент у Приштини није подржао Вашингтонски споразум

Шефица посланичке групе владајућег Самоопредељења Мимоза Кусари-Љиља изјавила да неуспех нацрта резолуције о Вашингтонском споразуму не значи да у Приштини не цене улогу САД

Фото: Radio Slobodna Evropa

У косовској скупштини није усвојен нацрт резолуције опозиционог Демократског савеза којом се влада Аљбина Куртија позива да спроведе Вашингтонски споразум, потписан септембра прошле године у време администрације Доналда Трампа.

За резолуцију су гласала 24 посланика опозиције, док су посланици владајуће коалиције били уздржани.

Споразуми потписани у Вашингтону, предвиђају нормализацију односа Београда и Приштине, у сфери економије.

Шефица посланичке групе владајућег покрета Самоопредељење Мимоза Кусари-Љиља изјавила је приштинским медијима да неуспех нацрта резолуције ДСК о Вашингтонском споразуму не значи да у Приштини не цене улогу Сједињених Америчких Држава.

Амбасада САД: Влада Косова да буде отвореног ума према „Отвореном Балкану“

„Било је неколико тачака за које смо, док смо били у опозицији у парламенту, рекли да не би требало да буду део било каквог евентуалног договора. Тада је премијер Авдулах Хоти потврдио да ове тачке неће бити укључене. Једна од њих била је „мини шенген” преименован у „Отворени Балкан”, а друга тачка је имала везе са дељењем косовских ресурса са Србијом, попут случаја језера Газиводе”, рекла је Кусари-Љиља, јавља РТС.

Навела је да влада Куртија остаје привржена стратешком партнерству са САД и да за њих постоје два битна принципа.

„Прво је то што наша подршка резолуцији ни на који начин није недостатак уважавања улоге САД-а. Сасвим супротно. Посланичка група покрета Самоопредељење и Влада Косова остају привржени стратешком партнерству са Сједињеним Државама, које су посебне за Косово и његов народ. Наставићемо сарадњу у свим областима, посебно у процесу дијалога. Други принцип је да Косово не улази у дијалог као страна која мора да прави нове компромисе”, казала је Кусари-Љиља.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 6. 8. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар