Ђорђе Бојанић: Стазама Светог Василија Острошког (кроз фотографије)

Обишли смо родно место где се Свети Василије родио, манастир Завалу, манастир Тврдош и манастир Острог… то је и стаза којом је корачао Свети Василије Острошки… 

Извор: Српска историја

Свети Василије Острошки рођен је као Стојан Јовановић у селу Мркоњићи, Попово поље, надомак Требиња у Херцеговини од мајке Ане-Анастасије (девојачко презиме Ђурица) и оца Петра Јовановића, по предању 28. децембра 1610. године, у богобојажљивој породици херцеговачких тежака. У страху од данка у крви, родитељи су Стојана већ у дванаестој години послали у скровити манастир Завалу, у којем је већ тада игумановао његов стриц, игуман Серафим. Тамо се учио црквеној писмености. После неколико година, Стојан прелази у требињски манастир Тврдош, где након похађања манастирске школе, најзад прима и монашки постриг и свештенички чин, поставши парох поповопољски.(1)

Родна кућа Светог Василија Острошког

Извор: Српска историја

У селу Мркоњићи у Попову Пољу, налази се храм посвећен Светом Василију, подигнут на темељима његове родне куће. У непосредној близини се налази и храм Светог Николаја у коме је светитељ крштен, поред кога је гробље у коме почива и Света Ана, мајка Светог Василија.

Дрво кошћела

Нека нас чува Свети Василије и подари нам снагу за нова искушења.

Ово је дрво кошћела ту је било и када се Св. Василије родио у селу Мркоњићу крај Требиња… поред је била његова кућа, где се данас налази прелепи ХРАМ, посвећен Св. Василију.

Извор: Српска историја

Стварно је феноменално видети га… зрачи посебном енергијом…

Ту се родио Свети Василије.

Гроб мајке Светог Василија Острошког Анастасије

Овде, на гробљу у Мркоњићима (20 км од Требиња) сахрањена је Анастасија Јовановић, мајка Св. Василија Острошког…

Извор: Српска историја

Споменик... помен жртвама усташког злочина и геноцида (Срби бачени живи у јаму Јагодњачу… у Раженом долу) тежак злочин… лепо написано на гробљу у Мркоњићима где је сахрањена (одмах са десне стране од споменика) Анастасија Јовановић, мајка Св. Василија Острошког…

Извор: Српска историја

Манастир Завала

Налази се на рубу Поповог поља, 50 километара западно од Требиња.

Извор: Српска историја

Према традицији постанак цркве Ваведења Пресвете Богородице везује се за првог хришћанског цара Константина.

Манастир је познат по томе што је у њему искушеник био Свети Василије.

Манастир Тврдош

Манастир је саграђен на темељима цркве цара Константина из IV века, на десној обали реке Требишњице, 5 километара западно од Требиња.

Извор: Српска историја

У њему је свети Василије примио монашки постриг и свештенички чин па се светитељ назива и „Тврдошким и Острошким “.

Монаси манастира Тврдош као велику светињу чувају руку за коју предање каже да припада краљици Јелени Анжујској, жени краља Уроша I.

Извор: Српска историја

Јован Дучић је поштовао светитељку и у знак захвалности за сва њена учињена добра поклонио је апликацију тј. барокну фигуру са плочом која се данас налази на градским зидинама у Требињу.

Манастир Острог

Када су Турци разорили Тврдош, бежао је на Свету гору, али га је народ у Бјелопавлићима зауставио уз обећање да ће му свако давати по мерицу пшенице за издржавање. Владика је остао и најпре се подвизавао у једној пећини у Пјешивцима, а касније прелази у острошку пећину. Манастир Острог је место где је наставио свој строги подвижнички живот. Последњих 15 година свог живота провео је у пећинској испосници у Горњем Острогу.

Извор: Српска историја

Умро је 1671. године. Његове мошти и његов гроб чувају се у манастиру у Острогу до данашњег дана. У њихову моћ исцељења и утехе верују подједнако и хришћани и муслимани. У Острогу се сваке године на Тројичине дане одржава велики Народни сабор. Манастир Светог Василија Острошког му је посвећен.

Српска православна црква слави Светог Василија Острошког 12. маја

Препоручујем да обиђете ову стазу, сигурно ће вас духовно оснажити и ојачати… у овим тешким временима.

Опрема: Стање ствари

(Српска историја, 2. 8. 2021)Categories: Преносимо

Tags: ,

Оставите коментар