Владимир Билчик: Србија да престане са величањем ратних злочинаца

Известилац Европског парламента за Србију позвао представнике власти „који су посвећени европском путу Србије да раде на помирењу, правди и суочавању са трагедијама из прошлости“

Владимир Билчик (Извор: НСПМ)

Известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик је поводом вести да је хашки осуђеник Владимир Лазаревић проглашен за почасног грађанина једне од општина у Нишу, рекао да његов последњи извештај о напретку Србије ка чланству у ЕУ позива на признавање и спровођење пресуда за ратне злочине и престанак величања ратних злочинаца.

Билчик је рекао за Радио Слободна Европа (РСЕ) да је у свом извештају, који је у марту усвојио Европски парламент, „јасно навео да су помирење и регионална сарадња кључни за будуће чланство Србије у Европској унији“.

„Европски парламент охрабрује Србију да на свим нивоима настави напоре усмерене на помирење и јачање добросуседских односа, укључујући и питања везана за помирење из прошлости Југославије“, рекао Билчик.

Он је позвао представнике власти „који су посвећени европском путу Србије да раде на помирењу, правди и суочавању са трагедијама из прошлости“.

Владимир Билчик: Руско-белоруско-српска војна вежба не помаже Србији на путу ка ЕУ

Хашком осуђенику Владимиру Лазаревићу 9. августа требало би да буде уручено највеће признање нишке општине Пантелеј, након што су одборници одлучили да га прогласе за почасног грађанина.

Одборници су једногласно прихватили предлог нишког Градског већа, где је на власти Српска напредна странка председника Србије Александра Вучића.

Председница општине Пантелеј Наташа Станковић изјавила је за РСЕ да је Лазаревићу звање почасног грађанина додељено јер је „цео живот посветио одбрани боја заставе Србије“.

„То је један човек који је скроман, поштен, частан, који је неизмерно одан породици, завичају и отаџбини, који је храбар и пожртвован војсковођа“, рекла је Станковић.

Некадашњи командант Приштинског корпуса Војске Југославије Владимир Лазаревић осуђен је пред Хашким трибуналом на 14 година затвора због ратних злочина над албанским цивилима на Косову.

Генерал Лазаревић у Нишу (Фото: Т. Тодоровић)

Хагу се добровољно предао у фебруару 2005, а Трибунал га је 2009. прогласио кривим по командној одговорности за помагање и подржавање злочина против човечности, који су обухватали депортације и присилно премештање албанских цивила са Косова.

Казна од 15 година затвора му је 2014. смањена на 14 година. На слободу је пуштен годину дана касније пошто је одслужио две трећине казне.

Опрема: Стање ствари

(НСПМ, 5. 8. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

2 replies

  1. Билчиче, гледај да други пут погодиш где треба. Много брате зазађујеш околину, није еколошки, а то је у Европи сад најважније. И одмакни се мало, иди ближе Вучићу.

  2. Монструозни пројекат промене свести српском народу који спроводи ЕУ преко својих нацистичких механизама и метода, између осталог и преко свог потрчка, тзв. известиоца за Србију – а суштински рецидива нацизма, гори је од било каквог ратног злочина до сада познатог у историји. Том монструозном пројекту који као да је неман оживела из књиге „1984“, придружио се својевремено и наш председник, јавно изневши да ће нам он променити свест!

Оставите коментар