Андреј Пленковић: Увек ћемо достојанствено славити „Олују“, Србија да напусти јалову политику прошлости

Ни ове године у Книну није могло проћи без извикивања усташког поздрава, па су црнокошуљаши из 9. бојне ХОС-а и њен заповедник Марко Скејо по улицама града узвикивали ”За дом спремни”

Андреј Пленковић (Фото: Фонет)

На обележавању 26. годишњице ”Олује” у Книну, премијер Хрватске Андреј Пленковић изјавио је да је Хрватска успела да оформи ”респектабилну војну силу која је поразила злочиначку политику Милошевићева режима”.

Увек ћемо достојанствено да славимо ”Олују” уз поштивање историјске истине и изражавање пијетета према свим жртвама. Никоме нећемо да дозволимо да доводи у питање легитимитет ”Олује” и то је порука Србији која би требала да напусти јалову политику прошлости и окренути се политици помирења- рекао је на локалном фудбалском стадиону у Книну хрватски премијер Андреј Пленковић, на обележавању 26. годишњице ”Олује”. Подсетио је да је Хрватска успела да оформи ”респектабилну војну силу која је поразила злочиначку политику Милошевићева режима”.

Заставу на книнској тврђави подигла је добитница златне медаље на Олимпијади Матеја Јелић, за коју је председник Сабора Гордан Јандроковић рекао да се младе генерације мора да угледају на њу.

Позивам Србију да погледа истину у очи, како би се боље могло да сарађује – рекао је у говору Јандроковић.

Председник Хрватске Зоран Милановић подсетио је на догађаје из времена ”Олује” и истакнуо ”велику заслугу” Фрање Туђмана, Гојка Шушка и Анте Готовина.

Било је након рата и злочина на свим странама и о томе мора да говоримо, јер су убијани и Хрвати и Срби. Ту преко брда у Оклају убијани су на својим кућним праговима бабе и дедови који су наивно веровали да могу да остану у својим кућама, а нико због тих злочина није одговарао.

Милановић је критиковао ‘неке’ из БиХ што и данас покушавају да оптуже неке хрватске ратне заповеднике. ”То нећемо допустити и они неће да одговарају”. Рекао је да Хрватска не може да одустане од потраге за несталима и да нема те власти у Хрватској која би то прећутала.

Дан сећања на страдале у „Олуји”

То је порука комшијама и пријатељима из Србије, а о свему другом се можемо договорити – рекао је Пленковић.

Ни ове године у Книну није могло проћи без извикивања усташког поздрава, па су црнокошуљаши из 9. бојне ХОС-а и њен заповедник Марко Скејо по улицама града узвикивали ”За дом спремни”. Скејо који сваке године без да га је полиција икада до сада пријављивала приредио усташки хепенинг, па је тако одржао и говор у којем је рекао да је ”хрватска војска српској кобри сатрала главу”. Полиција је усташки скуп снимила, али никога није привела.

Обележавање ”Олује” коментарисао је и политички аналитичар Жарко Пуховски који тврди да то људима почиње да иде на живце, јер се свако мало нешто обележава.

Друштво је оптерећено, ви сваки дан имате неку годишњицу. Имате и људе као што је Ројс који су као слон у стакларни и они узбуркају воду- рекао је Пуховски.

Пуховски каже да се упорно ствара атмосфера хармоније, а са друге стране цуре подаци показују да од хармоније нема ништа.

Коме смо захвални, ми домовини или домовина нама. Премијер каже да су бранитељи и Домовински рат били темељ Хрватске, али то није истина. Темељ Хрватске су први избори и референдум – истакао је.

Обележавање ”Олује” у Книну завршено је седмоминутним наступом акробатске групе ”Крила Олује”.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Искра, 5. 8. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар