БиХ: Кристијан Шмит преузео мандат високог представника

Шмит се прво састао с градоначелницом Сарајева Бањамином Карић која му је пожелела добродошлицу и успешну мисију у БиХ

Фото: Фарук Заметица/Н1

Нови високи представник у Босни и Херцеговини Немац Кристијан Шмит званично је преузео мандат и већ првог дана имао састанке у Сарајеву.

Шмит се прво састао с градоначелницом Сарајева Бањамином Карић која му је пожелела добродошлицу и успешну мисију у БиХ.

Шмит је разговарао и с амбасадором САД у БиХ, Ериком Нелсоном.

Амбасада САД је пренела да је Нелсон рекао да му је „била част да поздрави новог Високог представника Кристијана Шмита у БиХ. Надамо се делотворном партнерству САД-а и ОХР-а ради одговорног напретка БиХ“.

Члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик поручио је да је за Републику Српску Кристијан Шмит „нелегалан, нелегитиман високи представник, да се са њим неће сарађивати, нити ће се примењивати његове одлуке“.

Додик је на конференцији за новинаре објаснио да се високи представник именује тако што стране које су потписнице Анекса 10, а то су Република Српска, Федерација БИХ, Србија, Хрватска и како је рекао, „Алијина БиХ“, треба да се сагласе и да се то потврди у Савету безбедности Уједињених нација.

„Шмит лута, не зна где је дошао и шта треба да ради. Каже да има искуства, али нема искуства за БИХ. Високи представник, и да је легалан, нема ингеренција на европском путу, а ни када је реч о изборном закону, казао је Додик.

Опрема: Стање ствари

(Бета/Н1, 1. 8. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар