Лозница: Усвојен Просторни план општине са рудником литијума

Званично је саопштено да је од 59 одборника 41 гласао за Просторни план у који је уцртан спорни рудник, каже Марија Алимпић, председница Удружења „Заштитимо Јадар и Рађевину“

Полицајци у Лозници током седнице на којој је усвојен просторни план (Фото: Н1)

Председница Удружења „Заштитимо Јадар и Рађевину“, Марија Алимпић, рекла је данас да су, упркос протесту еколошких удружења и грађана, одборници Скупштине Лознице данас већином гласова усвојили Просторни план општине у који је први пут унет планирани рудник литијума, а одборнике је по завршетку гласања из зграде извео кордон полиције са све штитницима.

Она је рекла да је званично саопштено да је од 59 одборника 41 гласао за Просторни план у који је уцртан спорни рудник који планира да отвори британско-аустралијска компанија Рио Тинто, а да је 18 одборника било уздржано.

„Скупштина је саопштила да је 18 одборника било уздржано, а када су изашли са седнице неки од њих су рекли да је шесторо одборника гласало против Просторног плана са предвиђеним рудником литијума“, рекла је Алимпић.

Еколошки покрети су данас протестовали испред Скупштине Лознице и тражили од одборника да не гласају за тај Просторни план због опасности од рудника по животну средину и здравље људи.

Фото: Не давимо Београд

Алимпић је рекла да је усвојени Просторни план са планираним рудником „неважећи документ“.

Рекла је да су га одборници Српске напредне странке (СНС) који чине већину састава лозничке Скупштине, усвојили јер је пре два дана Влада Србије најавила измену Просторног плана посебне намене који је сачињен прошле године „и пре но што је готова Студија о утицају рудника литијума на животну средину што је противзаконито и због чега ће се мењати“, подвукла је Алимпић.

„Нећемо престати да се боримо против отварања рудника у нашој општини и покретаћемо питање кривичне одговорности за све незаконито издате дозволе“, рекла је Алимпић.

Опрема: Стање ствари

(Бета, 29. 7. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. О томе би морало да се одлучује консензусом свих а не гласањем одређене групације неког бесмисленог политичког тела. Поткупљену гамад у затвор а страну штеточинску компанију наглавачке и заувек избацити из наше лепе земље. Уместо да нам плате одштету за бомбардовања они шаљу своје штеточине и пљачкаше да доврше посао. Неће моћи!

    26

Оставите коментар