Вилијам Монтгомери: Кад је било тешко финансирати Ђукановића, Запад допуштао кријумчарима дувана да оперишу из Црне Горе

Ђукановић је најспособнији, најагилнији политичар у регији. Гледао је из ког смјера вјетар дува и прилагођавао се томе, оцењује амерички дипломата

Вилијам Монтгомери (Фото: Н1)

Вилијам Монтгомери, бивши амбасадор Сједињених Америчких Држава (САД) у Србији и Црној Гори, Хрватској и Бугарској рекао је да су САД у хрватском граду Цавтату имале брод са екипом Централне обавјештајне агенције (ЦИА) чији је једини посао био да спаси тадашњег (и садашњег) предсједника Црне Горе Мила Ђукановића ако тадашњи предсједник Савезне Републике Југославије (СРЈ) Слободан Милошевић крене на њега.

Он је у интервјуу за хрватски Вечерњи лист рекао и да је било тешко прикупити средства за финансирање Ђукановићеве владе, па су како каже почели да допуштају кријумчарима дувана да оперишу из Црне Горе.

„У Цавтату смо имали брод са ЦИА екипом чији је једини посао био да спаси Мила Ђукановића ако Слободан Милошевић крене на њега. Било је тешко прикупити средства за финансирање његове владе па смо почели да допуштамо кријумчарима дувана да оперишу из Црне Горе“, рекао је Монтгомери.

Новинар Вечерњег листа је констатовао да су из декласификованих америчких писама видјели да је на једном састанку 1999. године, тадашњи предсједник САД Бил Клинтон рекао тадашњем њемачком канцелару Герхарду Шредеру да би бивши предсједник Хрватске Фрањо Туђман могао бити оптужен пред Хашким трибуналом.

Мило Ђукановић (Фото: Н1)

Новинар је рекао и да је Монтгомери као тадашњи амбасадор САД у Хрватској добио сличну поруку и упутство да се припреми и питао га на који начин.

„Да. На начин да се припремимо за могуће насилне протесте усмјерене на амбасаду. Затим, да дамо процјену о томе каква мислимо да би могла бити реакција у Хрватској. Тако да сам написао писмо Вашингтону с тезом да ће бити реакција са врло непредвидивим посљедицама. Не само у смислу што би влада могла учинити него и што групе грађана могу учинити. И написао сам да не могу искључити могућност да би Туђманова Влада могла прекинути дипломатске односе с нама. Написао сам да не знам, али да је све то могуће“, рекао је Монтгомери.

Он је рекао и да је друга порука коју је добио када је на власти већ био Ивица Рачан (био је премијер Хрватске од 27. јануара 2000. до 23. децембра 2003. године), била да ће Хашки трибунал оптужити генерала Стипетића.

„Тројица су требала бити на оптужници. Порука је била: нису формално још одлучили о тим оптужницама, а један од разлога зашто су се нашли надомак оптужница је да су по упутствима Туђманове Владе одбили да разговарају са истражитељима. Ја сам одмах потражио Рачана, а он се тада налазио на конференцији своје странке на неком острву, мислим на Брачу. Није то била Рачанова кућа коју сам прије посјетио него неко друго мјесто. Ми смо у то вријеме имали брод усидрен у Цавтату чији је једини посао био да ако Милошевић крене против Ђукановића, тај брод, заправо брзи глисер, треба да спаси Ђукановића и превезе га на сигурно. Амерички брод с америчком  екипом ЦИА“, казао је Монтгомери за Вечерњи лист.

Фрањо Туђман (Фото: Сајт посвећен Фрању Туђману/tudjman.hr)

Новинар је констатовао да је Монтгомери поменуо Ђукановића и глисер који га је чекао спреман за случај да Милошевић крене на њега да га може извући и спасити, те га упитао каква је по њему улога Ђукановића у историји распада Југославије.

„Ђукановић је најспособнији, најагилнији политичар у регији. Гледао је из ког смјера вјетар дува и прилагођавао се томе. Ако погледате његов живот видјећете да је започео као лојалан комуниста, потом био лојалан Милошевићу, а у одређеном тренутку схватио је да Милошевић неће побиједити па је промијенио страну, окренуо поглед на запад тражећи подршку. У тој је улози био током кампање бомбардовања Савезне Републике Југославије (СРЈ). Али онда кад је Милошевић отишао, почели смо посвећивати пуно више времена и помоћи Србији, док је прије то ишло више Црној Гори. Углавном, ми смо током Милошевићевих година, кад се Ђукановић окренуо и одмакао од Милошевића и кад је било врло тешко обезбиједити финансирање за његову владу, почели допуштати масовним кријумчарима дувана да оперишу из Црне Горе. Ми као Запад. Окренули смо главу и одлучили да не видимо то кријумчарење. Међу осталима и Италија“, рекао је Монтгомери.

Он је казао и да су сви знали шта се догађа, али су то допуштали јер је то доносило новац који је Ђукановићу требао против Милошевића.

„Али кад су ратови завршили и кад је Милошевић пао, догодило се нешто као у сцени из Казабланке. Италијани су рекли: па ту се догађа кријумчарење морамо то да истражимо. И тако су започели велику истрагу која је укључивала и Ђукановића. Он види да Италијани иду на њега, да Британци почињу да гледају озбиљније на организовани криминал, и тако даље. И тада се опет окреће, овај пут према Русима. Шаље свог најближег савјетника за амбасадора у Русији са намјером да привуче Русе да дођу и инвестирају у Црну Гору. И они то чине. Али послије он види још једно отварање, одмиче се од Русије и придружује се НАТО“, казао је бивши амерички амбасадор.

Милан Роћен (Фото: Саво Прелевић/Вијести)

Новинар Вечерњег листа затим каже „И Руси у том трену покушавају да изведу државни удар, што је озбиљна ствар“.

„Да, и он преживи. Константно ради огромне кораке у свим смјеровима, и то је невјероватно, и због тога кажем да је он најагилнији, најуспјешнији политичар у окружењу“, рекао је Монтгомери.

На питање да ли је имао улогу у откривању приче о дуванској мафији и Црној Гори у медијима те да неки вјерују да је помогао хрватском листу Национал и његовом бившем уреднику Иву Пуканићу, Монтгомери је рекао да је био добар пријатељ с Пуканићем.

„Сарађивали смо блиско када сам био амбасадор у Хрватској. Али не нисам имао никакву улогу у томе о чему ме питате. Кад сам стигао у Београд, један од првих задатака био ми је да одем у Црну Гору, тада још дио Југославије и да оцијеним различите политичке странке, јавим назад у Вашингтон каква су увјерења тих политичких странака, какве су шансе за смјену Ђукановића. Тако да сам се по два-три пута састајао с представницима свих странака ондје, укључујући и српску. Направио сам темељну анализу и јавио да не видим никакву прихватљиву алтернативу Ђукановићу јер ниједна од тих осталих странака нема снагу његове странке. Српска странка нема никакву преданост западним вриједностима, заправо им се противи јер су за Милошевића. Тако да немамо другог избора, него држати се Ђукановића. То није био став британског амбасадора (Чарлс Крофорд), који је сматрао да, због читавог кријумчарења цигарета и свега тога, Ђукановић мора отићи. Али то није био мој став. Тако да нема шансе да бих ја био дио било каквих напора дискредитовања Ђукановића“, рекао је Монтгомери.

Вилијам Монтгомери и Мило Ђукановић, 2002. године (Фото: Архива Вијести)

На питање да ли има какву теорију ко је наручио атентат на Пуканића, Монтгомери је одговорио „Да, имам“.

На питање да ли је то дуванска мафија, казао је „Да, апсолутно.“

На питање новинара може ли да открије неко име, Монтгомери је казао да је имао довољно озбиљних пријетњи.

„Које су ми пренијеле српске и америчке обавјештајне службе. Тако да не бих о именима. Али чврсто вјерујем да је то било због тога“, казао је Монтгомери.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Вијести, 18. 7. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

1 reply

  1. Монтгомери је познат по томе што лобира за новац. Ђукановић му је платио да га хвали. Не знам чему то служи, али Американац ништа не ради за џабе. Сад је као Ђукановић испао много паметан и вешт, а они што су гласали за њега му, као ништа нису помогли.. Није Ђукановић паметан, него су му бирачи глупави. А то се може развући на многе примере.

Оставите коментар