Лондонски Економист: Зашто у италијанској фудбалској репрезентацији нема црнаца?

Лондонски часопис Економист истакао је како у италијанској репрезентацији није било ,црнихʻ играча

Фото: Мајкл Реган/АП

(Summit News, 14. 7. 2021)

Лондонски часопис Економист на Твитеру је објавио поруку у којој се жали на мањак различитости у италијанској фудбалској репрезентацији, која је на управо завршеном Европском првенству у финалу у Лондону побиједила Енглеску:

„Најупадљивије у вези с 26-чланом италијанском фудбалском репрезентацијом прије изласка на терен је што, једина од главних кандидата за титулу, није имала ни једног јединог играча који би се сматрао обојеним.“

Демографски подаци, пак, показују да је потпуно нормално што Италија нема црних играча. За разлику од бројних других европских држава, удио црначког становништва у Италији је релативно низак – око 1,5 одсто – при чему бијелци чине 92 одсто. То би значило да би се очекивало да од 26 чланова репрезентације Италије буде 0,39 црног играча.

Италија је повела једног црног играча на Европско првенство, тако да су црнци били заступљени више од свог удјела у становништву.

Неки коментатори су поставили питање зашто су због мањка „различитости“ на тапету само бјелачке државе. „Можете ли замислити да се неко жали што у репрезентацији Гане нема бијелаца?“

С енглеског посрбило и приредило: Стање ствари



Categories: Посрбљено

Tags: , ,

6 replies

  1. Примитивци и расисти са ” чизме ” !!! Јер сте приметили да није било ниједне лезбејке и ниједне панде, те марсупиламија ??!!

    51
    1
  2. Takvi su ti englezi i u privatnom zivotu,svuda vole da ture svoj nosinger,i da bilo koga za bilo sta otkucaju.OLOS

    26
    1
  3. pa oni nemaju bas nikakvih problema u drzavi?

    22
  4. Овдје су Енглези полупали лончиће. Мислите ли да они у тим стављају црнце, зато што су црнци. Или зато што немају бољих бијелаца на тој позицији.

    Не игра Мбапе за Француску зато што је црнац, већ зато што је најбољи. Или Зидан раније.

    Уосталом Талијани су некад имали Балотелија. Он ни из једног тима у коме је играо није избачен зато што је био црнац, већ зато што је имао психичких проблема.

    Одвратан угао посматрања стања ствари. Али обзиром о коме се ту ради, неће ме изненадити ако кажу да ни снијег не би требао бити потпуно бијел.

    А можда су и почели радити на томе да не буде?

    38
    2
  5. Niko na EP nije imao transrodnu osobu, što je nedopustivo…Ako je i imao vješto su ga krili…

    26
  6. Шта би тек Енглези рекли за Хрвате да су их којим случајем победили? У хрватској момчади не да нема црнаца, него нема ни православаца. Можда их то и чини тако снажним у игри лоптом која највише личи на главу.
    Да ли су се побунили што су у екипи Гане само Ганци и сви само црни?
    Да ли би Партизан, као црно-бели, требало да је шампион Европе?
    У балетској представи “Лабудово језеро” у борби црног и белог лабуда , Енглези увек навијају за црног. Одатле вуче порекло и чувени енглески модни специјалитет – мода од лабуда.
    Када би се Ђоковић офарбао у црно највероватније да би на Вимблдону завредео и понеки аплауз ако већ не би ишли толико далеко да сви, у знак поштовања, пред њим почну да клече. Као на свакој фудбалској представи када хоће да кажу како “животи црних вреде”! Па одмах, чим почне играрија, све забораве.
    Можда су Енглези, на крају крајева, и у праву што се црнине тиче. Осећају да се најзад и њима – црно пише.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading