Мило Ђукановић: Нема помирења са фашизмом, пропагатори те идеје и у структурама власти у Црној Гори

Председник Црне Горе констатовао да у Европи, свету па и у Црној Гори „дижу главу клеронационализам, ксенфобија и фашизам“

Мило Ђукановић (Фото: Предсједник.ме)

Црногорски председник Мило Ђукановић поручио је вечерас „да нема помирења“ са „пропагаторима идеје фашизма“, каквих има и у „структурама власти“ у Црној Гори.

„Нема помирења с тим идејама. Црна Гора зна да цени своју прошлост и зна да је њена будућност европска. Зато ћемо увек бити одлучно против нових облика империјалних пројеката и новог фашизма“, казао је „Ђукановић у Вирпазару, на централној свечаности поводом 13. јула, Дана државности Црне Горе.

Констатовао је да у Европи, свету па и у Црној Гори „диже главу клеронационализам, ксенфобија и фашизам“ и оценио да се „под кринком приче о помирењу, сеју лажи, изједначавају хероји и злочинци, негирају се злочини почињени тобоже у име своје нације и вере“.

„Они који изједначавају антицрногорске колаборацонистичке покрете и антифашистичку борбу партизана, који покушавају да повуку линију моралне једнакости између фашизма и антифашизма, кључни су пропагатори идеје неофашизма. Таквих на жалост има данас и у структурама власти у Црној Гори. То не смемо дозволити“, поручио је црногорски председник.

Фото: Предсједник.ме

Централну свечаност организовали су Савез удружења бораца НОР-а и антифашиста Црне Горе и општине Бар.

Венце на споменик палим борцима у Вирпазару положиле су поред делегације СУБНОР-а Црне Горе, и делегације Савеза удружења НОР-а Србије, Савеза антифашистичких бораца Федерације БиХ и Кантона Сарајево, те делегација секције бораца Прве пролетерске бригаде из Београда.

На данашњи дан пре 80 година у Вирпазару је почео устанак против фашизма. Дан државности се прославља и у знак сећања на 13. јул 1878. године, када је на Берлинском конгресу Црна Гора призната као самостална држава.

Један од највећих датума црногорске историје није на истом месту окупио највише државне званичнике, који су организовали одвојене догађаје. Посебну свечаност је 9. јула организовао председник Скупштине Алекса Бечић и тој церемонији је присуствовао премијер Здравко Кривокапић.

Централној прослави у Вирпазару и свечаном пријему код Ђукановића нису присуствовали Бечић и Кривокапић.

Опрема: Стање ствари

(Бета/Данас, 13. 7. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

4 replies

 1. Комунистичка копилад из Титограда славе највећег српског крволока Броза и његове најоданије керове.Овај за говорницом је типичан представник идеолошке сплачине, добијене Брозовом „дресуром простака и малограђана“, како је говорио Момчило Јокић.
  Или како једном рече Ранко Јововић за Црну Гору- „Аугијеве штале комунизма последње брозовско смеће“.
  Али шта ћемо са Београдом-Брозоградом?
  Скончаћеш Србијо под петокраком, удављена неким гаћама Јелене Карлеуше, бедна и заборављена….

  12
  1
 2. Фашиста/нациста је свако ко мисли другачије.

  10
  1
 3. Њима је њихов комунизам дао да направе приватну, криминалну, антисрпску државу до сржи корумпирани, с измишљеном нацијом, црквом, језиком и историјом.

  10
  1
 4. Југосовенски комуниста Мило Ђукановић је најприлежнији ученик Вјекослава Лубурића из племена Кучи.

Оставите коментар