Петер Стано: Пре учлањења у ЕУ Србија мора да раскине споразум са Евроазијском унијом

Споразум о слободној трговини између Србије и Евроазијске економске уније подразумева бесцарински увоз и извоз робе из Србије у Русију, Казахстан, Белорусију, Јерменију и Киргизију

Петер Стано (Извор: Снимак екрана)

Србија ће морати да раскине Споразум о слободној трговини са Евроазијском економском унијом (ЕАЕУ) пре него што буде ушла у ЕУ, изјавио је портпарол Уније Петер Стано.

„До тренутка приступања ЕУ, Србија мора да се повуче из свих билатералних споразума о слободној трговини“, навео је Стано у писаној изјави за Радио Слободна Европа.

Стано је потврдио да је Србија обавестила ЕУ о потписивању Споразума о слободној трговини са ЕАЕУ, који сутра ступа на снагу, и додао да Србија може да склапа споразуме са другим државама и организацијама до приступања ЕУ, када ће морати да их напусти.

„То није нови услов, већ опште правило које се примењује на све државе кандидате које желе да се приступе ЕУ“, казао је Стано.

Навео је да је Влада Србије препознала евроинтеграције као стратешки приоритет и додао да то „подразумева прогресивно усклађивање са спољном и безбедносном политиком ЕУ“.

„Очекујемо да се Србија понаша у складу са том обавезом“, навео је Стано.

Споразум о слободној трговини између Србије и ЕАЕУ подразумева бесцарински увоз и извоз робе из Србије у Русију, Казахстан, Белорусију, Јерменију и Киргизију.

У члану 30 Споразума наводи се да се споразум закључује на неодређено време, али да свака страна споразум може раскинути тако што ће обавестити другу страну о својој намери да изађе из споразума. Споразум званично престаје да важи седам месеци након што је друга страна обавештена.

Пре потписивања споразума о слободној трговини са Евроазијском економском унијом, Србија је имала билатералне споразуме са три од пет чланица тог савеза, са Русијом од 2000. године, Белорусијом од 2009. и Казахстаном од 2010. године. Са преостале две чланице, Јерменијом и Киргистаном, Србија није имала споразум о слободној трговини. Билатерални споразуми Србије са Русијом, Белорусијом и Казахстаном аутоматски престају да важе сутрашњим ступањем на снагу Споразума о слободној трговини са ЕАЕУ.

ЕУ и у 2020. била највећи спољнотрговински партнер Србије

Према подацима Министарства трговине, туризма и телекомуникација Србије, укупна робна размена Србије са пет држава чланица ЕАЕУ чинила је у 2020. години око шест одсто укупне трговинске размене Србије са светом.

Од држава ЕАЕУ, Србија је у 2020. највећу трговинску размену остварила са Русијом. Са 2,4 милијарде долара, трговинска размена Србије и Русије чини 91 одсто укупне размене Србије и ЕАЕУ.

Европска унија је и у 2020. била највећи спољнотрговински партнер Србије. Према подацима надлежног министарства, укупна робна размена Србије и ЕУ износила је 61,4 одсто укупне трговинске размене Србије са светом, наводи РСЕ.

Опрема: Стање ствари

(N1, 9. 7. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

3 replies

  1. Еу мора да нестане са лица земље такође и нато банда!!

  2. Раскинуће, али сјутрадан! То значи:НИКАД!

  3. Мистер Петер мора под хитно да раскине са фашизмом , да не би прошао горе него Хитлер.

Оставите коментар