Доминик Раб: Геноцид у Сребреници један од најгорих злочина на простору Европе након Другог светског рата

У планираној операцији убијено је више од 8.000 људи – углавном муслимана, мушкараца. Више од 20.000 жена и деце присилно је протерано из својих домова, рекао британски министар спољних послова

Британски министар спољних послова Доминик Раб изјавио је да је геноцид у Сребреници био један од најгорих злочина који се догодио на простору Европе након Другог светског рата.

Доминик Раб (Фото: REUTERS/Toby Melville)

Раб је био један од говорника на националној церемонији обележавања Дана сећања на Сребреницу у Великој Британији.

„Данас обележавамо 26. годишњицу сребреничког геноцида у Босни и Херцеговини. Био је то један од највећих злочина на европском тлу након Другог светског рата. У планираној операцији убијено је више од 8.000 људи – углавном муслимана, мушкараца. Више од 20.000 жена и деце присилно је протерано из својих домова, незамисливо, данас их се сећамо“, рекао је Раб.

Истакао је како данас „оплакујемо жртве тих страшних догађаја и стојимо уз породице у њиховој борби за правду“, преноси Klix.ba.

Организација Remembering Srebrenica организовала је у четвртак националну церемонију обележавања Дана сећања на Сребреницу у Великој Британији, која је ове године била у потпуности емитована путем интернета.

Националној церемонији Уједињеног Краљевства присуствовали су члан Председништва БиХ Шефик Џаферовић, британски министар спољних послова Доминик Раб, прва министарка Шкотске Никола Стерџон, први министар Велса Марк Дракефорд, политички лидери из свих крајева Уједињеног Краљевства, као и преживеле жртве геноцида и етничког чишћења.

Опрема: Стање ствари

(Klix.ba/НСПМ, 9. 7. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

3 replies

 1. Они немају другог начина да скрену пажњу са својих стварних, великих злочина до да је стално пребацују на туђе, стварно мање, али гротескно надуване злочине.

  20
 2. Моја порука овом робу суманутости:
  „Шта ме гледаш?
  Нишани.
  Нишани брзо, у срце ил’ око.
  Пуцај!
  Пуцај, шта чекаш?
  Стоко!“

  11
 3. Рече Министар најгеноцидније земље на кугли земаљској од њеног постанка до данас.
  Што је много, много је, чак и од шампиона….

Оставите коментар