Мађарска: Само муж и жена могу усвојити дете

Овај закон директно искључује могућност парова са истим полом или самцима да усвоје дете

Фото: CC0/Pixabay

Највиши европски надзорник за људска права рекао је данас да недавно уведен закон у Мађарској који регулише брак и родни идентитет, ризикује да дискриминише ЛГБТ особе.

Измене мађарског устава у децембру 2020. године измениле су дефиницију породица и искључиле трансродне и ЛГБТ особе са дефиницијом да је „мајка жена, а отац мушкарац“, пише АП.

Венецијанска комисија која се бави питањима за људска права Савета Европе из 47 држава, рекла је да би мађарски „Омнибус закон“ могао да одговара само хетеросексуалним родитељима.

„Овај уставни амандман не треба користити као прилику за повлачење постојећих закона о заштити појединаца који нису хетеросексуалци или за измену тих закона на њихову штету“, наводи се у анализи мишљења комисије о законима.

Бракови између две особе истог пола су у Мађарској законом забрањени, али су истополна грађанска партнерства призната. Закон проглашава да само брачни парови могу усвајати децу. Овај закон директно искључује могућност парова са истим полом или самцима да усвоје дете.

Комисија је рекла да би требало успоставити јасне критеријуме за озваничавање ове нове „дискреционе моћи“ министра да пружи или одбије сагласност за усвајање детета.

Савет Европе није део Европске Уније, али мишљења Венецијанске комисије узима у обзир извршна власт ЕУ када се двоуми по неким питањима, преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 6. 7. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар