Јенс Столтенберг: КБС не може на север без дозволе Кфора и НАТО

Наша мисија се заснива на условима, а КФОР је на Косову да помогне у стварању сигурног и мирног окружења за све заједнице, истакао генерални секретар НАТО-а

Јенс Столтенберг (Фото: АП)

КОСОВСКА МИТРОВИЦА – Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг током посете Косову изјавио је да Приштина мора да поштује Бриселски споразум према коме Косовске безбедносне снаге (КБС) не могу да иду на север без дозволе Кфора и НАТО.

„Очекујем да се косовске власти придржавају споразума који смо постигли 2013. године и да Косовске безбедносне снаге не буду размештене на северу без претходне сагласности Кфора и НАТО”, рекао је Столтенберг на конференцији за новинаре, преноси Косова прес.

Столтенберг је додао да мисли да је ово најбољи начин да се настави са проналажењем праве равнотеже како би се избегле ситуације које би могле ослабити напоре за проналажење решења и било шта што би могло подривати дијалог Приштине и Београда.

После састанака које је имао са косовском председницом Вјосом Османи и премијером Аљбином Куртијем, Столтенберг је на конференцији за новинаре рекао да је овде да пренесе поруку да ће НАТО остати да помогне и створи сигурно и мирно окружење за све грађане.

„Моја порука је била да је НАТО овде да остане. Наша мисија се заснива на условима, а КФОР је на Косову да помогне у стварању сигурног и мирног окружења за све заједнице”, истакао је он, преноси Косово онлајн.

„Такође снажно подржавамо напоре на проналажењу политичког решења. Овде смо дуги низ година, осећамо одговорност да допринесемо миру и стабилности на Косову, што је такође важно за цео регион”, казао је Столтенберг.

Генерални секретар НАТО боравио је данас на Косову где је обишао мисију Кфора и разговарао са председницом и премијером привремених институција, Вјосом Османи и Аљбином Куртијем, преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 1. 7. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. i minhaeuzen je pricao istinitije price

Оставите коментар