Предлог нових мера у Хрватској: Ко се не вакцинише не може у болницу и тржни центар

То би био начин, наводи Јутарњи лист, да се почне живети „старо нормално“, барем за оне који имају потврду којом доказују да су преболели болест, да су вакцинисани или да су тестирани у последњих 48 сати

Фото: AP Photo/Darko Bandic

Вакцина против вируса корона у Хрватској неће бити обавезна, али особама које неће имати дигиталну потврду о вакцинацији или прележаној болести, биће уведена бројна ограничења. Тако се разматра да они који немају потврду не могу да уђу у здравствене установе, осим ако нису хитни случајеви, или у тржне центре.

Како су за Јутарњи лист рекли из Националног штаба цивилне заштите, све се може „елегантно“ решити тако да се, на пример, у болнице уведе обавеза да свака особа која улази у здравствену установу, била она запослена или пацијент (осим хитних случајева) мора да има дигиталну ковид потврду.

У преводу, ако запослени није вакцинисан или није преболео болест, да би дошао на посао морао би да се тестира на сваких 48 сати. Пацијенти, који нису хитни случајеви, без потврде не би могли да уђу у болницу.

Делом је то потврдио и министар здравства Вили Берош за Индекс речима како разматрају да због пружања сигурности пацијентима уведу тестирање код уласка у болницу, али и да здравствени радници раде колико им траје ковид потврда или да се тестирају на сваких 48 сати.

С обзиром на информације из Штаба, у догледно време очекује се да се нешто слично пропише за цео јавни сектор, па и шире, наводи Јутарњи лист.

„Првенствено идемо у смеру да вакцинишемо људе који су у највећем контакту с другим људима. Ради се о возачима у јавном превозу, учитељима, професорима, васпитачицама у вртићима, здравственим радницима, људима који раде на шалтерима или су на други начин у свакодневном контакту с већим бројем људи. Наш циљ је да спречимо ширење болести и створимо услове да на јесен немамо талас какав смо имали прошле године“, појаснио је Берош.

То би био начин, наводи хрватски лист, да се почне живети „старо нормално“, барем за оне који имају потврду којом доказују да су преболели болест, да су вакцинисани или да су тестирани у последњих 48 сати.

Оваква одлука, према сазнањима Јутарњег листа, вероватно ће се односити чак и на тржне центре, где би грађани с потврдом могли да шетају без маске и без размака. Једина разлика од „старог нормалног“ била би очитавање кода на улазу. Према информацијама тог хрватског медија, врло је вероватно да ће у скорије време улазак у све веће просторе, који укључују и шопинг центре, бити могућ само уз потврду.

То би требало да буде подстицај за грађане да се вакцинишу у што већој мери. Прописане обавезе вакцинисања неће бити, а кад се ковид дигитална потврда уведе као услов за улазак у, на пример, шопинг центар, неће морати да буде донета као закон, већ је довољно да је донесе Штаб цивилне заштите.

Потпредседник Владе Хрватске и шеф Штаба Давор Божиновић рекао је како је новост да се медицинске маске неће морати носити у свим околностима, односно кад се на догађају нађу само особе које имају дигиталну потврду.

„Оне ће све више бити замена за ношење маски“, рекао је Божиновић.

Да ће ковид потврда бити све важнија, између редова се дало прочитати и у Божиновићевој изјави да је само у петак у Хрватској издато 30.000 дигиталних потврда, а укупно око 300.000.

„Сигуран сам ће тога бити све више. Док се не прогласи крај епидемије, а није баш нешто да је то на видику, бојим се да ће употреба тих потврда бити све шира, поготово кад дође јесен и кад ће морати да се улази у затворене просторе“, рекао је Божиновић.

Иначе, хрватска влада недавно је изнела идеју да више неће давати помоћ предузетницима за очување радних места за раднике који нису вакцинисани, што је изазвало велико незадовољство у привреди и опозиционим политичким странкама.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 2. 7. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

3 replies

 1. „Предлог нових мера у Хрватској: Ко се не вакцинише не може у болницу и
  тржни центар“
  Ко се не вакцинише, не сме и не може да плаћа порез држави без
  исправне потврде о вакцинацији, ревакцинацији и ревакцинацији ревакцинације…
  А, ко не плати порез, долазе му судски извршитељи за принудну наплату, и плене
  сву покретну и непокретну имовину, под условом да има оверену потврду од
  Јавног бележника о извршеној вакцинацији, ревакцинацији и ревакцинацији
  ревакцинације, не старију од 48 часова!

  12
 2. Ко их ј…!

 3. Srecko, ulepsali ste mi vece.

Оставите коментар