Шпанија: Влада предложила закон којим се трансродним особама старијим од 16 година допушта промена рода и имена

Признајемо право сваког да буде оно што жели, рекао шпански премијер Педро Санчес

Фото: Tanjug/AP Photo/Daniel Ochoa de Olza

Влада Шпаније је утврдила предлог закона о LGBTQ правима, којим се трансродним особама старијим од 16 година допушта да слободно, без мешања других, промене род и име.

Предлог закона се може променити у парламенту, али, ако његова суштина остане, Шпанија би се придружила шачици земаља широм света које штите родно самоодређење без захтева да физички изглед особе одговара традиционалним мушким или женским карактеристикама.

Предлаже се да уношење те промене у званичан регистар буде брже него у већини земаља: до четири месеца од пријаве до промене у званичним документима. Тај процес би био лако реверзибилан пола године, али би потом за промену био потребан одлазак на суд. Будући пропис је од почетка споран, јер су се супротставили активисти трансродних права и феминисткиње које сматрају да се замагљује концепт биолошког пола.

Отворила се и унутрашња борба, унутар владајуће левичарске коалиције, јер су се већински социјалисти противили самоопредељењу на линији феминистичких активисткиња, док је млађи партнер владајућег савеза, крајње левичарска странка „Уједињени можемо“, снажно гурала за слободно, ненадгледано право избора рода и с тим ставом надвладала социјалисте.

Преговори унутар Владе су били „дуги и тешки“, рекла је Ирене Монтеро, министарка за равноправност и истакнута званичница странке „Уједињени можемо“. Али, коначно је, додала је, учињен „гигантски корак“ за гарантовање права ЛГБТ заједнице.

Премијер Педро Санчес, лидер социјалиста, рекао је да је предлог закона ставио Шпанију „на чело света“ по ЛГБТ правима.

„Признајемо право сваког да буде оно што жели“, написао је он.

По предлогу закона, сви шпански држављани старији од 16 година моћи ће да промене род и име, тако што ће двапут само изнети ту своју жељу. Раније је подносиоцима захтева за то била потребна дијагноза неколико лекара о „незадовољству родом“ и, у неким случајевима, доказ да живе две године као род с којим су се идентификовали, или су тражени чак и подаци који показују да су узимали хормоне.

Предвиђено је да се деца између 14 и 16 година такође могу пријавити за измену рода и имена уз дозволу родитеља или одласком код судије, ако међу њима постоји неслагање. Суд је укључен у пријаве за оне који имају између 12 и 14 година, а деца млађа од 12 година могу само да региструју ново име, али не и да промене род.

Трансродне групе за заштиту права су месецима вршиле притисак на Владу приређујући штрајкове глађу, предлажући парламенту амбициозније прописе и позивајући организаторе највеће шпанске „Параде поноса“, у Мадриду, да социјалисте избаце из тог годишњег марша.

Опрема: Стање ствари

(N1, 29. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар